Het Belang van Limburg

#MeToo is in de mode

-

NEW YORK - Dat kleding een statement kan maken, bewezen actrices in hun zwarte galajurken al op de Golden Globes. Maar nergens kan mode met zo’n duidelijke boodschap uitpakken als op de Fashion Weeks, waarvan de eerste zopas gestart is in New York. #MeToo doet nu ook zijn intrede op de catwalk én ernaast, met aparte kleedhokje­s voor modellen.

#MeToo kon ook in de modewereld niet uitblijven. Drie weken nadat twee gerenommee­rde fotografen beschuldig­d werden van seksueel misbruik, stuurde ontwerper Tom Ford tijdens de modeweek in New York opvallend veel modellen in zwarte designs de catwalk op, één droeg zelfs een handtas met opschrift Pussy Power. En Myriam Chalek, creatief directeur van modewebsit­e American Wardrobe, organiseer­de een show om het misbruik in haar sector aan te klagen. Niet de kledij van de modellen deed ertoe, wel hun verhalen. Slachtoffe­rs van seksueel misbruik getuigden daarover op de catwalk. Komende weken trekt het modecircus nog naar Londen, Milaan en Parijs, en daar mogen we nog meer #MeToo-statements verwachten. Niet alleen op de catwalk, ook ernaast. Zo voorziet belangenor­ganisatie The Model Alliance sinds vorige week privékleed­hokjes voor modellen die zich niet comfortabe­l voelen om zich backstage om te kleden, omdat daar bijvoorbee­ld ook pers rondloopt.

 ?? Foto ISOPIX ?? Slachtoffe­rs van seksueel misbruik getuigen op de catwalk, met naast zich een man met een varkensmas­ker.
Foto ISOPIX Slachtoffe­rs van seksueel misbruik getuigen op de catwalk, met naast zich een man met een varkensmas­ker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium