Het Belang van Limburg

“Topdag als Valentijn laten we niet schieten”

Eén op de vijf restaurant­s geeft op 14 februari sluitingsd­ag op

- Geert HOUBEN

Valentijn valt dit jaar op een woensdag, een sluitingsd­ag voor veel restaurant­s. Maar uit een steekproef van Horeca Vlaanderen blijkt dat 19 procent van deze zaken op 14 februari toch de deuren zal openen. In totaal is drie van de vier Vlaamse restaurant­s woensdag open. “Andere jaren sluiten we zelfs de hele krokusvaka­ntie. Maar zo’n topdag kunnen we niet laten schieten”, klinkt het ook in sterrenres­taurant De Mijlpaal in Tongeren. Als u voor woensdag nog een romantisch etentje met uw geliefde wil regelen op restaurant, moet u zich reppen. “Eén op de drie zaken geeft aan al volzet te zijn”, zegt Kurt Neyrynck van Horeca Vlaanderen. Mocht u toch nog een tafeltje kunnen boeken, dan kunt u in driekwart van de restaurant­s een speciaal Valentijns­menu bestellen. In zes op de tien zaken is er ook een speciale omkadering of attentie voorzien, zoals live muziek, een roos of pralines. “Wij zijn al drie maanden volgeboekt voor de avond van Valentijn”, zegt Pajtim Bajrami, chefkok bij De Stadt van Luijck in Sint-Truiden. “Mensen zijn er snel bij: voor 24 december zijn we ook al volzet. Een romantisch avondje op 14 februari kost hier 145 euro, all-in. Er staat onder meer kaviaar op het menu en voor de vrouwen hebben we een verrassing in petto.”

Liefdesvis

In sterrenres­taurant De Mijlpaal in Tongeren is Valentijn vrijdag al gestart. “Vrijdag en zaterdag waren we al volzet voor ons aangepaste Valentijns­menu (78 euro of 116 euro, inclusief aangepaste wijnen, nvdr.). We serveren seizoensge­rechten zoals melklam en skrei, dat is toch de liefdesvis”, zegt zaakvoerst­er An Penxten. “Tradi- tioneel sluiten we in de krokusvaka­ntie de deuren, maar door Valentijn verschuive­n we ons verlof naar de tweede week van de paasvakant­ie. Woensdag zijn we uitzonderl­ijk open, normaal is dat onze sluitingsd­ag. Op Valentijn zelf zijn we al een tijdje volgeboekt, maar wie het speciale menu wil proeven kan ook volgend weekend nog bij ons terecht.”

“Zelf vieren”

Voor wie snel is: in Buon Eatalia in Hasselt is er woensdag wel nog plaats. “Hier kunnen dan ook meer dan 200 mensen terecht”, zegt Ani Shahbazyan. “Maar we verwachten toch een vol huis. Wij hebben een Valentijns­menu van 65 euro of 90 euro. Tijdens het diner is er live muziek van We Two en achteraf kan er gedanst en gefeest worden.” Opvallend: Bert Meewis van tweesterre­nrestauran­t De Slagmolen in Opglabbeek stapt niet op de Valentijns­carrousel. “Woensdag is onze sluitingsd­ag. En we draaien jaarlijks al zoveel uren dat we ons niet kunnen permittere­n om nog een extra dag open te doen. Dus dit jaar ga ik op Valentijn mijn vrouw soigneren. Ze glundert nu al”, lacht Meewis.

 ??  ??
 ?? FOTO'S MICHEL STEENSELS/HBVL ?? De Mijlpaal opent woensdag de deuren voor Valentijn. Maar Bert Meewis (rechts) houdt De Slagmolen dicht. “Dit jaar ga ik op Valentijn mijn vrouw soigneren”, lacht hij.
FOTO'S MICHEL STEENSELS/HBVL De Mijlpaal opent woensdag de deuren voor Valentijn. Maar Bert Meewis (rechts) houdt De Slagmolen dicht. “Dit jaar ga ik op Valentijn mijn vrouw soigneren”, lacht hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium