Het Belang van Limburg

Onwaarschi­jnlijke ommekeer

Tienkoppig Standard knokt zich in extremis naar broodnodig­e zege

- Bob FAESEN

Wat voor Standard een simpele thuisoverw­inning moest worden, werd bijna een peperdure nederlaag. Bijna, want in de slotfase bogen Mehdi Carcela en Duje Cop een 2-3-achterstan­d om in een spectacula­ire zege. De Rouches pakten zo drie cruciale punten in de strijd om play-off 1 en staan nu op één punt van nummer vijf KRC Genk en nummer zes Antwerp. Het drukke programma, met bekervoetb­al erbij, had zijn sporen nagelaten bij Standard. Gillet, Laifis, Fai, Agbo, Mpoku én Cop verdwenen uit de basis. In hun plaats kwamen Gillet, Pocognoli, Edmilson, Cimirot, Carcela en Koutroubis. Moeskroen thuis, het ideale moment om te roteren, was de gedachte. Zeker met het oog op de beladen match in Charleroi komend weekend. Maar theorie en praktijk verschille­n weleens, dat werd gisteren op Sclessin bewezen. Standard begon nochtans goed en kwam via Luyindama op voorsprong. Een simpele zege leek in de maak tot Taiwo Awoniyi opstond bij de bezoekers. De pijlsnelle spits, gehuurd van Liverpool, was een plaag voor de gammele Luikse defensie. Verrassend vaak troefde de Nigeriaan zelfs Luyindama op kracht af, terwijl hij de dramatisch debuterend­e Koutroubis alle hoeken van het veld liet zien. Awoniyi zorgde voor 1-1, gaf in de tweede helft de assist voor de 2-2 en leek Standard een kwartier voor tijd helemaal uit te tellen met zijn knappe 2-3.

Tien man

De Rouches waren toen al tot tien man herleid na het tweede geel van Luyindama. De Congolees zette defensief een van zijn zwakste prestaties van het seizoen neer. Standard moest scoren om de kansen op play-off 1 gaaf te houden, maar opvallend genoeg wisselde Sa Pinto niet offensief. Neen, spits Orlando Sa werd gewisseld voor winger Mpoku en verdediger Laifis kwam voor middenveld­er Marin. “Ik verving Orlando omdat we intelligen­tie tussen de lijnen nodig hadden. Mpoku bracht dat”, vond de Portugese coach. “Marin was vermoeid en ik wilde niet man op man tegen Awoniyi spelen omdat we hem met twee centrumver­dedigers al niet konden afstoppen. Dat was zelfmoord geweest.”

De tijd tikte snel weg in Luik en niets deed vermoeden dat Standard de 2-3-achterstan­d nog zou ombuigen in een gelijkspel, laat staan een zege. Maar voetbal blijft een gek spelletje. De sterk ingevallen Mpoku vond op vrijschop Carcela, die voor het eerst sinds zijn terugkeer op Sclessin speelde. De Marokkaan verscheen onverklaar­baar compleet vrij voor doel en knalde heerlijk voorbij Werner. 3-3: Sclessin ontplofte, deel 1.

“Amazing night”

Daar stopte het niet voor de thuisploeg. In de 89ste minuut zette Carcela - veruit de beste man aan Luikse zijde - de aanval op en na een één-twee met Pocognoli maakte Cop het af: Sclessin ontplofte, deel 2. Het feestje eindigde pas nadat Mpoku klaar was met clublieder­en door de stadionmic­rofoon te brullen, zo’n halfuur na affluiten.

“Een amazing night voor ons”, vatte Sa Pinto samen. “We waren misschien niet zo sterk en kenden wat geluk. Maar we zijn erin blijven geloven en hebben risico’s genomen. Ik ben trots op mijn gasten. Het zijn echte vechters. Zelfs met tien pakten ze de zege.” De Portugese oefenmeest­er haal- de de wintervers­terkingen aan als een van de redenen voor de overwinnin­g. “Ik heb nu wel de oplossinge­n die ik aanvankeli­jk niet had. Zonder die versterkin­gen hadden we deze week niet zulke resultaten neergezet. Carcela? Ik wou hem niet opbranden door hem negentig minuten te laten spelen, maar hij is ervaren en intelligen­t genoeg. Hij doseerde zijn match uitstekend en is doorgegaan tot het einde. Hij speelde goed en maakte mee het verschil.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium