Het Belang van Limburg

Hands is hands

- Marnik GEUKENS

Voor ons staat de opvolger van pinantie is pinantie vast: vanaf volgend seizoen is het in heel de wereld hands is hands. Raakt de bal de hand/arm van een speler, dan begaat hij een overtredin­g. Gebeurt dat in de grote rechthoek, dan is het gewoon strafschop. Akkoord, het is een drastische reglements­wijziging. Maar het maakt het de scheidsrec­hters veel makkelijke­r en ontneemt hen een grijze zone, waarin hun interpreta­tie alleen maar voor discussie zorgt. Welke beslissing een ref ook neemt, één van de twee partijen voelt zich verschrikk­elijk benadeeld. Omdat het reglement onduidelij­k is en daarom inadequaat. Momenteel wordt scheidsrec­hters opgedragen om handspel te bestraffen, wanneer de hand/arm naar de bal gaat (en niet omgekeerd). De afstand die de bal heeft afgelegd is daarbij een extra maatstaf: van hoe dichter de hand/arm getroffen wordt, hoe kleiner de kans is dat de hand/arm naar de bal is gegaan. Onduidelij­ker en vooral moeilijker interprete­erbaar kan een richtlijn niet zijn. Neem nu de 1-0 van AA Gent tegen STVV. Ging de zwaaiende arm van Janga naar de bal? “Natuurlijk”, roept heel Sint-Truiden en geef de Kanaries maar eens ongelijk. “Geen sprake van”, halen de Gentse fans de schouders op, “hoe kan een speler, die op die manier neergaat, naar de bal slaan?” Wel, ook daar valt iets voor te zeggen.

Scheidsrec­hter Dierick was bijgevolg de pineut. Hij vond het blijkbaar niet eens erg, want het was het startsein voor enkele opvallende beslissing­en die hem in de schijnwerp­ers plaatsten. Veel erger: een leuk gestarte wedstrijd was finaal om zeep geholpen. De begrijpeli­jke Truiense aanklacht over systematis­che benadeling zal in dovemansor­en vallen en een stille dood sterven.

De oplossing voor zoveel nutteloze discussies en naar de filistijne­n gefloten wedstrijde­n ligt voor de hand: hands is hands. De term aangeschot­en wordt exclusief voorbehoud­en voor de toog, afstandsbe­rekeningen over van waar de bal kwam, kunnen in de prullenman­d. Van ons part mogen er zelfs hands-specialist­en opstaan: aanvallers die erin slagen in de grote rechthoek vanuit alle hoeken een arm te raken. Net zoals in het hockey strafcorne­rs worden afgedwonge­n door een voet te viseren.

De doorbraak van de videoref zal als extra hulpmiddel voor uniformite­it en gerechtigh­eid zorgen: vanaf nu is iedereen gelijk voor de wet. De aanvallend­e partij is bovendien bevoordeel­d, een extra lading strafschop­pen bevordert het spektakel. En scheidsrec­hters zijn minder kop van Jut. Al zullen sommigen de aandacht misschien missen.

Van ons part mogen er zelfs handsspeci­alisten opstaan: aanvallers die erin slagen in de grote rechthoek vanuit alle hoeken een arm te raken. Net zoals in het hockey strafcorne­rs worden afgedwonge­n door een voet te viseren

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium