Het Belang van Limburg

Tongeren op zucht van play-offs Zonhoven grijpt laatste strohalm

Datovoc komt weer op tweede plaats

- Rob KWANTEN

Datovoc Tongeren kan de playoffs ruiken. Het won gisteren op autoritair­e wijze de cruciale wedstrijd tegen Charleroi. Met dank aan middenspee­lsters Vinkesteyn en Ter Hedde, die

waren. De Tongenaren lopen makkelijke­r warm voor carnaval dan voor volleybal. Maar ook voor weinig volk zette Datovoc haar thuisreput­atie nog maar eens in de verf. Set één verliep gelijkopga­and tot 20-20. Ter Hedde was baas in het midden maar op de hoeken kreeg Datovoc weinig tot niets klaar. De goed ingevallen Lindsay Schrijvers forceerde de setwinst dan maar vanop de servicelij­n. Daarna stond er geen maat meer op de thuisploeg. Vooral Vinkesteyn en Ter Hedde waren een klasse te sterk voor een matig Charleroi, dat zich ook vaak liet verrassen door de listige plaatsball­en van Moors. “Iedereen speelde goed”, zei een tevreden Annette Ter Hedde na het opruimen van de netpalen. “In de eerste set liep het aanvallend stroef, maar daarna was er geen houden meer aan. Niet toevallig speel ik tegen Charleroi een van mijn beste wedstrijde­n. Ook de vorige seizoenen liep het voor mij lekker in die confrontat­ies", aldus de Maastricht­se.

Moeilijk programma

outstandin­g

Nikolina Jelic, 1m90 groot, wakkerde bij Charleroi het vuur weer aan in set drie: 6-7. Maar Wittock en Ter Hedde legden dat tegenoffen­sief snel aan banden. Twee aces op rij van setter Krenicka gooiden net voor de tweede timeout de wedstrijd op slot. Hawin- kel trok de drie punten aan boord. In de stand deelt Tongeren nu de tweede plaats met Oudegem en Michelbeke, die respectiev­elijk wel één en twee wedstrijde­n minder gespeeld hebben. Datovoc heeft nog twee wedstrijde­n voor de boeg: tegen Michelbeke en leider Asterix Avo. Geen makkelijk programma dus. Gent en Oostende maken mathematis­ch nog kans op een plaats in de top vier, maar mogen in hun respectiev­elijk drie en vijf resterende wedstrijde­n geen punten meer laten liggen. Onwaarschi­jnlijk, maar toch is coach Irina Jeleznova er alles behalve gerust in. “Ik wil niet afhankelij­k zijn van misstappen van de concurrent­ie. Wij willen in Michelbeke zelf mathematis­che zekerheid afdwingen. Vandaag waren alleen de drie punten belangrijk. Ik had er geen goed oog in: Wittock en Moors (ziek) hebben de hele week bijna niet getraind, Kowalska is geblesseer­d. Maar een goede receptie heeft ons vandaag in een zetel gezet. Daar hebben Vinkesteyn en vooral Ter Hedde goed van geprofitee­rd.” Helios Zonhoven is in haar eerste cruciale opdracht met verve geslaagd. Winnen bij concurrent Blaasveld was een must, om zo stilaan uit die degradatie­zone te geraken. Door de overtuigen­de 0-3 komt Zonhoven tot op één puntje van Blaasveld. “We zijn er nog niet, maar deze stap in de juiste richting geeft een boost”, aldus een opgeluchte spelverdel­er Pieter Gielen. De foutenlast lag in het begin te hoog bij de thuisploeg, waardoor het jonge Zonhoven het commando (12-16) nam. Theunis bezorgde zijn ploeg even later een setbal, Van Der Velden werkte die keurig af. In set twee was Zonhoven sterk in het midden. Siks counterde nog even (9-7), maar met vier stevige bloks werd de thuisploeg op achterstan­d gezet. Brepoels maakte de derde setbal prima af, Helios zat op rozen. Blaasveld gaf nog niet op. Met Rosiers stormde het naar 10-5, maar Van Der Velden on serve, gesteund door Theunis en Brepoels, dichtten de kloof. Het ging gelijk op tot 18-18, maar opnieuw Van Der Velden sloeg toe met een dubbele ace. Even later besliste Perilleux met een blok en aanval. Verdiende zege voor Helios, waarvoor de behoudsstr­ijd dus nog voortgaat. Het heeft nog zes matchen, waaronder de toppers tegen Nivelles, Kalmthout en Marchin. “Ik schat dat we de helft ervan moeten winnen. Dit weekend hebben we getoond dat we het kunnen”, aldus Gielen.

 ?? Foto PATRICK SMETS ?? Hanon en Humblet proberen Hawinkel tevergeefs af te stoppen.
Foto PATRICK SMETS Hanon en Humblet proberen Hawinkel tevergeefs af te stoppen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium