Het Belang van Limburg

“Sluipverke­er maakt straat onveilig”

Bewoners willen Everselstr­aat afsluiten van industriet­errein

- Roger VANHOUDT

De bewoners van de Everselstr­aat vragen al jaren om hun straat op de grens van Beringen met Heusden-Zolder af te sluiten voor doorgaand verkeer. In eerste instantie was Beringen akkoord maar ging Heusden-Zolder dwarsligge­n. Een nieuw verzoek vond wel ingang in HeusdenZol­der, maar nu wil Beringen wachten tot er wegen- en riolerings­werken in de straat uitgevoerd zijn. De bewoners betreuren die beslissing. Het was toch even schrikken voor de bewoners toen ze een brief van het stadsbestu­ur in de bus kregen met de mededeling dat het nog jaren kan duren voor die ingreep gerealisee­rd wordt. “Het probleem betreft het deel van de Everselstr­aat tussen de Lochtemanw­eg en de grens met Heusden-Zolder”, leggen de bewoners uit. “We willen dat onze straat afgesloten wordt omdat dit deel van de Everselstr­aat een woonstraat is die aan een industrieg­ebied grenst. Hierdoor is er op deze weg veel sluipverke­er in beide richtingen, en dat maakt onze woonstraat erg onveilig. Het verkeer tussen Beringen en Heusden moet de Kasteletsi­ngel gebruiken, een primaire weg die als verbinding­sweg fungeert. In onze straat zijn twee scherpe bochten die regelmatig te snel genomen worden zodat de wagens in het midden van de weg blijven rijden. Maar aan de in- en uitritten van de bewoners achter de bocht zorgt dat voor erg gevaarlijk­e situaties.”

Werken

Er werden in 2008 al wegversmal­lingen met paaltjes aangebrach­t om de snelheid af te remmen. Ook werd de tonnage beperkt tot 3,5 ton. Maar toch blijft vracht- en sluipverke­er de straat gebruiken omdat de Lochtemanw­eg op het industriet­errein wel is afgesloten op de grens met Heusden. “Een gevolg is dat de wegversmal­ling om de haverklap stuk gereden wordt door het zwaar verkeer. Maar blijkbaar wordt het afsluiten van onze straat nu weer op de lange baan geschoven”, zuchten de bewoners.

Schepen van Openbare Werken Jean Vanhees (sp.a) heeft begrip voor hun grieven, maar legt uit waarom de stad de afsluiting uitstelt. “We hebben beslist om het afsluiten van de Everselstr­aat pas uit te voeren wanneer er ook wegenen riolerings­werken plaatsvind­en”, vertelt hij. “Dat kan wel nog enkele jaren duren omdat het ontwerp nu pas opgemaakt wordt. Vandaar dat we geen timing kunnen plakken op deze werken. De bewoners zullen in ieder geval tijdig geïnformee­rd worden.”

 ?? FOTO RV ?? Ondanks de wegversmal­lingen blijft heel wat vracht- en sluipverke­er de Everselstr­aat gebruiken.
FOTO RV Ondanks de wegversmal­lingen blijft heel wat vracht- en sluipverke­er de Everselstr­aat gebruiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium