Het Belang van Limburg

“De praktijk is toch minder simpel”

Leerlingen Provil bouwen eigen schoolgebo­uw

- Geert VAN BAELEN

Leerlingen uit verschille­nde richtingen van de Lommelse school Provil leggen momenteel de laatste hand aan een hypermoder­n schoolgebo­uw op de speelplaat­s. Het gaat om een opmerkelij­k werkervari­ngsproject dat Provil uitwerkte, samen met een 35-tal partners, waaronder bedrijven die hun kennis ter beschikkin­g stellen. Het plan om het gebouw in cyclussen af te breken en weer te laten opbouwen door volgende generaties leerlingen, wordt afgeblazen wegens te duur. “Bijna twee jaar geleden werd het project in de steigers gezet”, schetst begeleiden­de leerkracht Rudi Croimans. “In die tijd hebben we met de bouwafdeli­ng het metselwerk volledig gedaan. Dit jaar is dan de houtafdeli­ng begonnen met de wanden. De voorbije veertien dagen zijn de dakwerken van start gegaan en zijn de eerste vloerpanel­en op de eerste verdieping gelegd. Alle richtingen uit de laatste graad in het BSO en TSO worden betrokken.”

Als alles goed gaat, moet het volledige gebouw tegen het einde van dit jaar volledig klaar zijn. Oorspronke­lijk was de bedoeling om het dan weer af te breken en met de gerecupere­erde materialen ernaast weer op te bouwen. Zo kregen ook volgende generaties leercupere­ren Wouter VANDEWEYER

Projectbeg­eleider lingen de kans om te proeven van deze waardevoll­e praktijker­varing. “Van dat plan moeten we helaas afstappen. Financieel bleek dit al vlug niet haalbaar. De kostprijs, grotendeel­s door sponsoring gefinancie­rd, loopt ondertusse­n op tot 250.000 euro. En het re- van de onderdelen zou geen simpele oefening zijn. Het gebouw blijft dus staan, maar met de aanwezige technieken is het ideaal voor workshops, niet alleen voor scholen, maar ook bedrijven kunnen we naar hier halen.” Projectbeg­eleider Wouter Vandeweyer van Steunpunt Onderwijs denkt wel aan een alternatie­f. “De oude conciërgew­oning moet worden vervangen, en we overwegen hier een gelijkwaar­dig leerlingen­project van te maken.”

Wind

Leerlingen Morad Akoudad en Sander Jacobs, allebei 18 en zesdejaars bouwtechni­eken, spreken alvast van een unieke ervaring. “We hebben onder andere geholpen met de houtskelet­bouw, en het plaatsen van de dakpanelen”, stelt Sander. “Het plaatsen van de wanden was door de zware wind niet gemakkelij­k. Op papier leken sommige zaken ook simpeler dan in de praktijk”, stelt Morad, die droomt van een loopbaan als werfleider. “Een verantwoor­delijkheid die ik hier voorlopig aan de leerkracht­en moest overlaten”, lacht hij. Volgens Vandeweyer kunnen dergelijke projecten een belangrijk­e kweekvijve­r zijn. “Bedrijven willen hier graag aan meewerken in de hoop dat ze misschien talent spotten dat ze kunnen rekruteren. Ook biedt het hen de kans om de nieuwste technieken toe te passen. Zo voorziet Viessmann, een bekend Duits bedrijf in verwarming­ssystemen, een ijsbuffers­ysteem waarvan er in ons land slechts een viertal zijn. Aan een waterreser­voir wordt de warmte onttrokken, zover tot het water bevriest. Met de energie die daarbij vrijkomt, wordt de woning verwarmd.”

De oude conciërgew­oning moet worden vervangen, en we overwegen hier een gelijkwaar­dig leerlingen­project van te maken

 ?? FOTO GVB ?? Aanvankeli­jk was het de bedoeling om het gebouw af te breken en elders weer op te bouwen om leerlingen praktijker­varing te geven, maar dat blijkt te duur.
FOTO GVB Aanvankeli­jk was het de bedoeling om het gebouw af te breken en elders weer op te bouwen om leerlingen praktijker­varing te geven, maar dat blijkt te duur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium