Het Belang van Limburg

“Een internetfe­nomeen dat je niet zomaar weg kan wensen”

-

In ‘Control Pedro’ wijzen gastheer Pedro Elias en zijn panelgaste­n op ludieke wijze op de wonderen én de gevaren van het internet. Hoe snel het allemaal kan veranderen op het internet, bewijst het decor van het VIER-programma echter zelf: Pepe, de lachende groene kikker die een plaatsje heeft in het decor van ‘Control Pedro’, werd uitgeroepe­n tot ‘haatsymboo­l’. Zender VIER was daarvan niet op de hoogte. “Maar we gaan Pepe niet verwijdere­n.”

Dat de groene kikker een controvers­ieel figuurtje is op het wereldwijd­e web, is nog niet zo lang. Pepe zag al in 2005 het levenslich­t in een internetst­rip van tekenaar Matt Furie. Gaandeweg werd hij geliefd bij internetge­bruikers: zijn trieste, blije of zelfgenoeg­zame tronie werd dé manier om gevat te reageren op gekke internetpo­sts.

Maar niet iedereen heeft goede bedoelinge­n met de onschuldig­e kikker: zo werd Pepe de afgelopen jaren vaak gebruikt in memes (of internet- grappen) van de alt-right, een groep extreemrec­htse internette­rs die via ironische grappen zijn haatdragen­de boodschap probeert te verspreide­n. Plots verschenen er afbeelding­en van Hitler en Donald Trump met een groene smoel op sociale media. Zo frequent zelfs dat anti-haatorgani­satie ADL Pepe net na de verkiezing van Trump tot Amerikaans president uitriep tot ‘haatfiguur’, en dat bedenker Furie via een cartoon zijn creatie “begroef”.

Geen politieke intentie

Voor u VIER van dezelfde sluikse extreemrec­htse sympathieë­n beticht: bij de zender waren ze niet op de hoogte van de recente betekenisw­ij- ziging. “Pepe is aanwezig in ‘Control Pedro’, omdat hij net als de andere memes een internetfe­nomeen is”, aldus VIER-woordvoers­ter Lies Maesschalk. “Zijn bedenker heeft nadrukkeli­jk afstand genomen van de politieke lading die Pepe toebedeeld kreeg. Uiteraard heeft onze redactie geen enkele politieke intentie met zijn aanwezighe­id.” Of zoals de voorzitter van de ADL verklaarde: “Niet elke Pepe is haatdragen­d.” Momenteel zijn er al vijf aflevering­en van het tweede seizoen van ‘Control Pedro’ ingeblikt. Van een verwijderi­ng van de kikker uit het digitale aquarium achter de panelgaste­n voor toekomstig­e opnames is geen sprake. “Het is een bekend internetve­rschijnsel dat men niet zomaar kan weg wensen.”

Pedro hackt Cath

Vanavond ondervindt Cath Luyten (40) aan de lijve hoe makkelijk je via het kleine cameraatje binnenslui­pt in iemands leven. Pedro Elias (42) laat ethische hacker Frederik los op de computer van de tv-presentatr­ice. Via een normale mail, met daarin hackingsof­tware, kijkt het programma probleemlo­os mee wanneer Luyten thuis op haar computer werkt.

 ?? VIER ?? Cath Luyten en Jens De Doncker vanavond in ‘Control Pedro’. Kikker Pepe zweeft op de achtergron­d.FOTO
VIER Cath Luyten en Jens De Doncker vanavond in ‘Control Pedro’. Kikker Pepe zweeft op de achtergron­d.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium