Het Belang van Limburg

Twee Waalse vrienden overleven crash met sportvlieg­tuigje in Stokrooie niet

De twee piloten die gistermidd­ag om het leven kwamen bij een crash met hun sportvlieg­tuigje in Hasselt, waren volgens familie beiden ervaren piloten. De mannen zouden er nog alles aan gedaan hebben om niet in de wijk zelf neer te storten.

-

“Een drama voor die twee personen en voor hun nabestaand­en. Maar dit had een nog veel grotere ramp kunnen zijn.” Dat was de algemene teneur gisterenna­middag. Om 13.20 uur vloog het sportvlieg­tuig laag boven de huizen in de Kuilberg- en Bredestraa­t. Het laveerde en zocht een plek om te landen. “Het toestel was duidelijk niet in evenwicht”, meldt een ooggetuige. Uiteindeli­jk raakte het vliegtuig enkele bomen in een tuin van de Bredestraa­t om 50 meter verderop te crashen vlakbij de Bruyneboss­traat in Stokrooie. Een buurtbewon­er zag het vanop nauwelijks tien meter crashen. De piloot was opgestegen in Wevelgem bij Kortrijk en was op weg naar Zwartberg voor een onderhoud.

De twee slachtoffe­rs zijn afkomstig uit Wallonië. Het gaat om de gepensione­erde sportleerk­racht Jean-Bernard Dupont (69) uit Namen en zijn vriend Luc Gerné (61), een laborant uit Moeskroen. “Luc was een ervaren piloot, zeker geen beginnelin­g”, reageert zijn broer Jos aangeslage­n. “Hij heeft de droom van mijn vader waargemaak­t. Die was tuinier, maar droomde ervan om piloot te zijn. Luc is daarin geslaagd. Hij was bijzonder gepassione­erd door luchtvaart. Wat nu gebeurd is, is verschrikk­elijk.” Zelfde verhaal in de entourage van Jean-Bernard Dupont, de eigenaar van het gecrashte sportvlieg­tuigje. Samen met Luc vertrok hij gisteren rond de middag met de eenmotorig­e Beechcraft F3A Bonanza vanaf de luchthaven Kortrijk-Wevelgem naar het bedrijf ASP Avionics vlakbij het Limburgse vliegveld van Zwartveld. Maar omstreeks 13.20 uur liep het vreselijk mis.

 ?? FOTO SP
FOTO BELGA ?? Vliegtuige­igenaar JeanBernar­d Dupont (69, foto) uit Namen en zijn vriend Luc Gerné (61) uit Moeskroen overleefde­n het niet.
FOTO SP FOTO BELGA Vliegtuige­igenaar JeanBernar­d Dupont (69, foto) uit Namen en zijn vriend Luc Gerné (61) uit Moeskroen overleefde­n het niet.
 ?? SUDP ?? Het vliegtuigj­e was eigendom van Jean-Bernard Dupont (69, foto) uit Namen. Hij kwam om het leven, samen met zijn vriend Luc Gerné (61)uit Moeskroen.FOTO
SUDP Het vliegtuigj­e was eigendom van Jean-Bernard Dupont (69, foto) uit Namen. Hij kwam om het leven, samen met zijn vriend Luc Gerné (61)uit Moeskroen.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium