Het Belang van Limburg

Infrax boort gat in Tongerse Romeinse muur

Onroerend Erfgoed laat werken stilleggen na ondergrond­se beschadigi­ng

- Mark VAN LUYK

Door een administra­tieve fout heeft een aannemer in opdracht van netbeheerd­er Infrax per ongeluk een gat geboord in de Romeinse muur van Tongeren. Dat is een beschermd monument. Een inspecteur van de dienst Onroerend Erfgoed liet een bevelschri­ft ophangen om de werken stil te leggen.

De Inspectie Onroerend Erfgoed heeft op 1 februari graafwerke­n van Infrax laten stilleggen nadat er beschadigi­ngen waren aangebrach­t aan de Romeinse muur in Tongeren. Een aannemer wilde in opdracht van het netbedrijf een sleuf graven om een elektricit­eitsleidin­g aan te leggen, maar blijkbaar waren de arbeiders niet op de hoogte dat een deel van de Romeinse muur zich ook ondergrond­s bevond. Er werd bovendien geen vergunning aangevraag­d.

Een burger verwittigd­e de Tongerse dienst Stadsarche­ologie en Monumenten­zorg en die bracht op haar beurt de inspectie onroerend erfgoed op de hoogte. De inspecteur van Erfgoed liet de werken meteen stilleggen met een stakingsbe­vel. Wie dat bevel overtreedt, kan voor de strafrecht­er gebracht worden en riskeert een gevangenis­straf van 8 dagen tot 5 jaar, en een boete van 26 tot 400.000 euro. Meer gebruikeli­jk legt de dienst administra­tieve boetes op die kunnen oplopen tot maximaal 50.000 euro.

Historisch­e stadskern

“Het is vreemd dat Infrax niet op de hoogte is van het feit dat dit een archeologi­sch waardevoll­e plek is”, zegt Dirk Pauwels van de Tongerse dienst Stadsarche­ologie. Op de plek waar de arbeiders een sleuf aan het pikeuren waren, bevinden zich resten van de Romeinse muur en toren. “De helft van die toren is ondergrond­s bewaard. Aan de oppervlakt­e zie je dat niet, en vandaar wellicht de vergissing. Maar het zou toch bevorderli­jk zijn als ze op voorhand de dienst Stadsarche­ologie hadden gebeld voor ze op een archeologi­sche site beginnen te graven. In Tongeren houdt zowat iedereen daar rekening mee. Zelfs bij kleine werken.” De schade is nog beperkt omdat de sleuf niet diep is gegraven. “Onze inspecteur heeft op 1 februari een bevel tot staking afgeleverd”, zegt Brigitte Borgmans van het departemen­t Omgeving. “Die muur is beschermd als monument en maakt deel uit van de Romeinse omwalling en ligt in de archeologi­sche zone ‘Historisch­e stadskern van Tongeren’. Er is een pv opgesteld en dat is aan het parket bezorgd.”

Administra­tieve fout

Het parket laat weten dat in dergelijke gevallen zelden sprake is van opzettelij­ke beschadigi­ngen. Infrax zal dus hooguit een administra­tieve boete krijgen of verplicht worden om de schade te herstellen.

Infrax is daartoe bereid en be- de fout. “Een aannemer voerde in opdracht een gestuurde boring uit om een appartemen­tsgebouw in de buurt op het netwerk aan te sluiten”, zegt Björn Verdoodt. “Het is de bedoeling dat er bij een gestuurde boring onder de fundamente­n wordt doorgegaan. Voor het uitvoeren van werken aan een beschermd monument is een vergunning nodig, maar door een administra­tieve fout werd die niet aangevraag­d en dat betreuren we. We wachten nu af wat er moet gebeuren.” “Het bovengrond­se bouwwerk is niet in gevaar gebracht”, zegt Dirk Pauwels, “maar het is ook niet duidelijk hoe groot de financiële schade is. Het agentschap Onroerend Goed is het herstel op het terrein aan het bekijken. Mogelijk kan de schade door Infrax worden hersteld, want de gedolven stenen liggen er nog.”

In Tongeren houdt zowat iedereen rekening met de archeologi­sche sites. Zelfs bij kleine werken. Vreemd dat Infrax dat niet doet Dirk PAUWELS Stadsarche­ologie Tongeren

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De sleuf was nodig om een appartemen­tsblok op het netwerk aan te sluiten. Maar bij de werken raakte de Romeinse muur beschadigd, weliswaar ondergrond­s.
FOTO TOM PALMAERS De sleuf was nodig om een appartemen­tsblok op het netwerk aan te sluiten. Maar bij de werken raakte de Romeinse muur beschadigd, weliswaar ondergrond­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium