Het Belang van Limburg

Speciaal voor valentijn: bloemschik­ken voor mannen

Mannen volgen bloemschik­cursus voor valentijn

- Hanne DE BELIE

Een valentijns­cadeau, met liefde gemaakt. Zélf gemaakt. Bloemenwin­kel Viva Flora in Heers organiseer­de een workshop bloemschik­ken voor mannen, speciaal om hun geliefde op valentijn te verrassen. “Ze moeten niet onderdoen voor de vrouwen”, lacht zaakvoerst­er Cindy Smeets. “Ze mogen meteen blijven om te helpen met mijn bestelling­en.”

Met negen waren ze, de mannen die hun creatiefst­e zelf naar boven haalden en zich inschreven voor de workshop bloemschik­ken in Heers. Vorig jaar organiseer­de Cindy Smeets van Viva Flora ook al een bloemschik­cursus exclusief voor mannen, maar die is toen op het laatste moment niet doorgegaan.

Klanten

“Ik wilde op een originele manier iets doen voor valentijn”, vertelt Cindy. “Omdat ik ook workshops voor vrouwen geef, kreeg ik het idee om met valentijn iets voor mannen te doen. Op die manier kunnen ze een zelfgemaak­t cadeau geven, waar ze hun hart en ziel in kunnen leggen. Vorig jaar waren er maar twee inschrijvi­ngen en één van hen kreeg griep. Ik heb het toen zelf maar afgelast. Dit jaar was er een pak meer interesse. Frank is hier zelf klant, sommige mannen zijn hier op aanraden van hun vrouw en er is een groepje van het dorp waar ik woon.”

Ongeloof

“Cindy had mij uitgenodig­d en ik heb de mannen van het dorp aangespoor­d om mee te komen”, vertelt Rohnny (52), die een gevarieerd groepje van zes dorpsgenot­en bij elkaar kreeg. “Ik dacht eerst dat het een grap was, maar nu staan we hier”, lacht Koen (29). “Ik heb het tegen verschille­nde mensen verteld en iedereen reageerde vol ongeloof. Mannen die bloemschik­ken: ik denk dat onze maatschapp­ij er nog niet klaar voor is. Het enige wat ik op voorhand wist, is dat we een tang moesten meepakken. Mijn schoonbroe­r reageerde: om je ballen af te knippen zeker.”(schatert) Plezier is er gegarandee­rd. Daar dragen de pintjes en de cava toe bij. “Ik dacht eigenlijk dat het een excuus was om op café te gaan”, lacht Gert (43). “Ik heb het aan mijn vrouw verteld, maar ik vrees dat ook zij denkt dat het een excuus was.”

“Als het hier gedaan is, gaan we nog verder hoor”, bekent Rohnny.

Stekels

Cindy heeft zelf een bloemstuk als voorbeeld gemaakt en ze helpt met bloemen kiezen. “Jouw vrouw heeft graag romantisch­e kleuren”, zegt ze tegen Herman (53), terwijl ze een oudroze roos neemt. Frank (48) weet zelf goed wat hij wil. “Ik ga voor bont”, zegt hij. “Mijn bloemen zijn trouwens niet voor een vrouw, maar voor mijn vriend”, knipoogt hij. In geen tijd is zijn bloemstuk klaar. “Ik had stiekem al wat ervaring.” De rest van de groep is nog maagd, wat bloemschik­ken betreft. “Geef mij maar zo’n teut”, zegt Gert, terwijl hij een kelkvormig­e calla aanwijst. “Ik wil eentje met stekels”, vraagt Jan (38). “Weerspiege­lt die het karakter van je vrouw?”, grapt Koen.

Even wordt er gezucht en gezweet. “Wat het moeilijkst­e is? De bloemen juist afsnijden”, vindt Gert. “Probeer zelf maar eens, dat is echt niet simpel hoor.”

In amper een uur zijn zo goed als alle stukken klaar. “Het resultaat mag er zijn”, zegt Cindy tevreden. “Ik heb een beetje geholpen met het kiezen van bloemen, maar voor de rest hebben ze alles zelf gedaan. Het ging een pak vlotter dan bij de dames. Ze moeten zeker niet onderdoen.” (lacht)

Het ging een pak vlotter dan bij de dames. Ze moeten zeker niet onderdoen Cindy SMEETS Bloemist

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium