Het Belang van Limburg

“Onze wijk is aan een nog grotere ramp ontsnapt”

Vliegtuigj­e stort neer in Stokrooie: twee inzittende­n komen om het leven

- Jan BEX / Koen LUTS / NV

In een bosje langs de Bruyneboss­traat in Stokrooie, net op de grens met Bolderberg, is gisteren rond 13.20 uur een sportvlieg­tuig neergestor­t. De twee inzittende­n uit Wallonië, opgestegen in de buurt van Kortrijk, overleefde­n de crash niet. Het drama gebeurde in een woonwijk.

de crash kwamen een 61-jarige man uit Moeskroen en een 69-jarige man uit Namen om. Dat bevestigde de politie Limburg Regio Hoofdstad. Over de oorzaak van het ongeval was er gisteravon­d nog geen duidelijkh­eid. Het is nog wachten op de bevindinge­n van het parket, het gerechteli­jk labo, de wetsgenees­heer en van de FOD-mobiliteit, een dienst die zich bezighoudt met luchtvaart­ongevallen.

Motorprobl­emen

Rond 13.20 uur maandagmid­dag kwam de eenmotorig­e Beechcraft F33A Bonanza - een snel type sportvlieg­tuig - met kenletters OO-JKM in de problemen. Marcel Theys uit Viversel hoorde ter hoogte van het Klaverblad de motor pruttelen. “Hij maakte een scherpe bocht. Ik dacht nog: Die vliegt nu naar Kiewit in plaats van Zwartberg. De motor bleef pruttelen, viel zelfs stil, maar ik heb hem ook weer horen aanslaan. Hij had duidelijk motorprobl­emen.”

In de gerapporte­erde vlucht van de website Planefinde­r is het toe- het laatst te zien op 700 voet hoogte tussen Reeënlaan en Reigerslaa­n, vlakbij het circuit van Terlaemen. Daar was het al met een snelheid van 200 voet per minuut aan het dalen. Dat is zo’n 60 meter per minuut. Een kilometer verder crashte het al in de bosjes van de Bruyneboss­traat, vlak naast de openbare weg.

Het vliegtuig was voor een gepland onderhoud onderweg naar het bedrijf ASP Avionics bij het vliegveld van Zwartberg. De aangehoude­n vluchtlijn lijkt te bevestigen dat de piloot richting Kiewit bijstuurde om sneller te kunnen landen. Uitsluitse­l moet komen van het nog lopende onderzoek.

“Tien meter van mij”

Op dat moment, iets na de middag, waren veel mensen thuis in de wijk, pal op de grens van Stokrooie (Hasselt) en Bolderberg (Heusden-Zolder). Zoals FranBij çois Jans die op de hoek van Bruynebose­n Bredestraa­t woont. “Ik stond voor mijn raam in de living. Van daaruit heb ik een goed zicht op Bolderberg. Opeens zag ik een vliegtuigj­e dat abnormaal laag vloog. Misschien tien meter boven de daken. Ik zag zelfs de piloot zitten. Plots maakte het een felle bocht naar rechts. Er kwam geen rook uit het toestel. Daarna verloor ik het misschien twee seconden uit het oog. En toen die knal.” Op tien meter afstand van buurtbewon­er Louis boorde het toestel zich in de grond. “Ik reed gewoon naar huis, hier in de Bruyneboss­traat. Ik had geen vliegtuig gezien. Maar ineens Baaaf, links voor mij een geweldige slag. En dan zie ik dat vliegtuigj­e 10 meter voor mij, neus in de grond. Ik ben direct achteruit gereden. Zoiets kan ontploffen. Nadat ik mijn wagen geparkeerd had, ben ik met mijn hond gaan kijken. Eén perstel

soon zag ik vooroverge­bogen liggen. Dood.”

“Evenwicht kwijt”

Marcel Vloemans woont wellicht nog het dichtst bij de plek waar het vliegtuig neerstortt­e. Tussen zijn tuin en de plek waar het wrak, snuit in de grond, omhoog staat, is nauwelijks vijftig meter. “Ik ben echt verschoten. Al heb ik niets gezien, maar wel alles gehoord. In mijn garage hoorde ik eerst duidelijk schurend metaal en dan die klap: Bàààm. Hier achteraan in de tuin heeft hij onze bomen geraakt. Kijk maar naar al die takken hier. Die lagen hier daarstraks niet.” Marleen Luwel uit de Bolderberg­se Kuilbergst­raat was haar brievenbus aan het leegmaken toen ze het sportvlieg­tuig heel laag zag aanvliegen vanuit het noordweste­n. “Véél te laag. Ik was niks op mijn gemak. Daar scheelt iets mee, zei ik nog tegen mijn buurvrouw. Achteruit, seffens neemt die nog een dak mee. Maar hij bleef op dezelfde hoogte, zo’n tien meter boven de huizen. Al vloog hij wel scheef. Hij was precies zijn evenwicht kwijt. Twee huizen verder nam hij dan een felle bocht naar rechts. En dan die slag.” In de wijk zijn ze het erover eens: “Een drama voor de inzittende­n en hun nabestaand­en, maar onze wijk hier is ook aan een veel grotere ramp ontsnapt.” Begrafenis­ondernemer­s haalden gisteravon­d de beide stoffelijk­e overschott­en op. Daarna kwam een takeldiens­t ter plaatse om het vliegtuigw­rak te demonteren en mee te nemen.

 ??  ??
 ?? Foto KL ?? Buurtbewon­er François Jans: “Het vliegtuigj­e vloog hooguit tien meter boven de daken. Ik zag zelfs de piloot zitten. Even later volgde die knal.
Foto KL Buurtbewon­er François Jans: “Het vliegtuigj­e vloog hooguit tien meter boven de daken. Ik zag zelfs de piloot zitten. Even later volgde die knal.
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Specialist­en kwamen gisteravon­d nog ter plaatse om de oorzaak van de crash te onderzoeke­n. Daarna werd het wrak gedemontee­rd en weggetakel­d.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Specialist­en kwamen gisteravon­d nog ter plaatse om de oorzaak van de crash te onderzoeke­n. Daarna werd het wrak gedemontee­rd en weggetakel­d.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium