Het Belang van Limburg

Colruyt haalt Spaanse worst uit de rekken na horrorbeel­den, Delhaize niet

Na een oproep van actiegroep Animal Rights heeft warenhuisk­eten Colruyt beslist niet langer salami te verkopen van het Spaanse merk El Pozo. Delhaize laat de producten wel in hun schappen liggen. In een fokkerij van de Spaanse vleesprodu­cent zijn videobee

-

Delhaize gaat tijdelijk geen nieuwe producten aankopen van het bedrijf. Maar wat al geleverd is, blijft wel in de rekken liggen. “We hebben de zekerheid gekregen dat de getoonde dieren niet in de productiek­eten zijn terechtgek­omen”, zegt woordvoerd­er Roel Dekelver.

De beslissing van de supermarkt­en komt er nadat gruwelijke beelden opdoken van vartreurt kens in een fokkerij in Alhama de Murcia, in het zuidoosten van Spanje. De foto’s tonen misvormde dieren met grote abcessen en open wonden. De varkens leven volgens de klokkenlui­ders in extreem vuile stallen, krijgen geen verzorging en worden soms opgegeten door andere varkens. Dode varkens liggen er te ontbinden tussen levende soortgenot­en en de afvalconta­i- ners van het bedrijf puilen uit met kadavers.

Volgens Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) is er nood aan Europese regels rond dierenwelz­ijn. “Samen met Duitsland en Nederland proberen we de Europese Commissie te overhalen een minimale beschermin­g in te voeren. Maar blijkbaar wegen vooralsnog economisch­e en landbouwbe­langen door.”

El Pozo laat weten dat de fokkerij voldoet aan de Spaanse en Europese wetgeving. Volgens hen gaat het om varkens met aangeboren ziekten of misvorming­en die apart zitten om hun gezondheid­stoestand te monitoren.

 ??  ?? De beelden tonen ernstig zieke, misvormde en verwaarloo­sde varkens. FOTO IGUALDAD ANIMAL | ANIMAL EQUALITY
De beelden tonen ernstig zieke, misvormde en verwaarloo­sde varkens. FOTO IGUALDAD ANIMAL | ANIMAL EQUALITY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium