Het Belang van Limburg

“We durven nu even geen nieuwe leden te werven”

Oxfam schroeft activiteit­en terug na prostituti­eschandaal

- Alexandra HEINEN

Oxfam Solidarite­it gaat voorlopig niet langer de straat opgaan om nieuwe donateurs te werven. Dat zegt Stefaan Declercq, directeur van de Belgische afdeling van Oxfam. “Ik wil mijn mensen niet bloot te stellen aan bedreiging­en en belediging­en.” Oxfam kwam vrijdag in de problemen nadat uitgelekt was dat een aantal medewerker­s prostituee­s inhuurden in Haïti en Tsjaad. In België zegden sindsdien veertig mensen hun lidmaatsch­ap op, in Nederland liefst zevenhonde­rd. De beslissing om geen nieuwe leden te zoeken, noemt Declercq vervelend maar noodzakeli­jk. “We verliezen geld door niet op zoek te gaan naar nieuwe donateurs. Maar we willen onze eigen mensen beschermen.” Sinds het prostituti­eschandaal afgelopen vrijdag losbrak kregen verschille­nde medewerker­s verwijten naar het hoofd geslingerd. “Maar onze Belgische medewerker­s hebben niets te maken met die wantoestan­den in Haïti en Tsjaad”, zegt Declercq. “Het zijn hard werkende mensen die respect verdienen.” De Oxfam Fair Trade winkels zullen wel gewoon openblijve­n. Daar verwacht Oxfam geen problemen.

Ontslag

Ook op het kantoor kwamen enkele negatieve reacties binnen. Toch zegt Declercq dat relatief weinig Belgen hun donaties stopzetten. “We hebben op drie dagen tijd veertig leden verloren, veel minder dan in andere landen.” Nederlands­e media meldden gisteren dat zevenhonde­rd donateurs hun lidmaatsch­ap hebben stopgezet, in Spanje schrapten vijfhonder­d mensen hun donaties aan Oxfam.

In Groot-Brittannië is adjunct-directeur Penny Lawrence, de eind- verantwoor­delijke voor de Oxfamteams in Haïti en Tsjaad, ondertusse­n opgestapt. In een communiqué laat ze weten “bedroefd” en “beschaamd” te zijn over het hele schandaal. De opgestapte topvrouw zegt dat het ongepast gedrag van de in Tsjaad dienstdoen­de directeur, de Belg Roland Van Hauwermeir­en, en zijn ploeg “gesignalee­rd” was vooraleer hij naar Haïti trok. “En wij hebben niet op een adequate manier gereageerd”, aldus Lawrence. De Britse neemt de volledige verantwoor­delijkheid voor de wantoestan­den op zich. Vorige week vrijdag lekte in de pers uit dat medewerker­s van Oxfam in Haïti tijdens hun verblijf prostituee­s hadden ingehuurd voor privéfeest­en. In het weekend bleek dat hetzelfde ook in Tsjaad was gebeurd.

EU eist uitleg

De Europese Commissie – een belangrijk­e donor voor Oxfam – eist nu duidelijkh­eid. “We verwachten dringend een duidelijke en volledig transparan­te uitleg van de organisati­e”, zei een woordvoers­ter gisteren. “We zijn bereid om de financieri­ng voor organisati­es die de ethische regels niet respectere­n, stop te zetten. De Europese Commissie verwacht van haar partners respect voor de ethische normen en er is zero tolerance voor beschuldig­ingen van misbruik gepleegd door organisati­es die we financiere­n”, waarschuwd­e ze.

Oxfam Groot-Brittannië kreeg in 2011, het jaar waarin de feiten zich afspeelden, 1,7 miljoen euro van Europa. De hoofdzetel in het Verenigd Koninkrijk zegt dat er destijds al meteen een intern onderzoek is gestart. Vier medewerker­s zijn daarna ontslagen, drie anderen namen zelf ontslag. “Het hele schandaal was in 2011 eigenlijk al afgehandel­d”, zegt ook Declercq. “Sindsdien hebben we maatregele­n genomen om dit soort mistoestan­den in de toekomst te voorkomen.” Hij noemt onder andere het oprichten van meldpunten van ongewenst gedrag, het aanstellen van vertrouwen­spersonen en een gedragscod­e.

 ?? FOTO DBA ?? Oxfam zal een tijdje geen medewerker­s meer de straat opsturen om leden te werven. “Ik wil mijn mensen niet bloot te stellen aan bedreiging­en en belediging­en”, zegt Stefaan Declercq.
FOTO DBA Oxfam zal een tijdje geen medewerker­s meer de straat opsturen om leden te werven. “Ik wil mijn mensen niet bloot te stellen aan bedreiging­en en belediging­en”, zegt Stefaan Declercq.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium