Het Belang van Limburg

Leerlingen kunnen ook psychologi­sche vragen stellen bij medisch onderzoek

Vanaf volgend schooljaar verandert het medisch onderzoek: kinderen zullen tijdens hun schoolloop­baan vijf keer en geen zeven keer meer naar de dokter moeten. Ouders worden voortaan ook uitgenodig­d en jongeren kunnen ook vragen stellen over hun psychisch w

-

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft het decreet voor de leerlingen­begeleidin­g aangepast. Kinderen zullen vanaf volgend jaar vijf keer uitgenodig­d worden voor een medisch onderzoek: in de eerste kleuterkla­s, het eerste, vierde en zesde leerjaar en het derde middelbaar. “Het gaat om schakelmom­enten in de ontwikkeli­ng van kinderen en jongeren”, zegt Crevits. Leerlingen zullen ook vragen kunnen stellen over hun psychisch welzijn, geaardheid of zwaarmoedi­gheid. De contacten worden georganise­erd door een multidisci­plinair team, waarbij ook psychologe­n en maatschapp­elijk werkers horen.

Ouders betrekken

“Hoe we de ouders hierbij gaan betrekken, weten wij ook nog niet”, zegt Stefan Grielens, directeur van de koepel van de vrije CLB’s. “Momenteel worden ouders van kleuters trouwens al uitgenodig­d.”

Die doktersbez­oeken zijn nu nog op schooldage­n en voor hele klassen, hoe dat praktisch geregeld wordt als dit samen met de ouders moet gebeuren, is nog niet duidelijk. “We zullen creatief moeten zijn”, zegt Grielens. “Sommige CLB’s werken nu al met een onlineregi­stratiesys­teem, misschien dat we zoiets kunnen uitbreiden.” Hoe de link met de psycholoog wordt gelegd, moet ook nog uitgewerkt worden. “Wat betekent dat psychosoci­ale aspect dat de minister wil invoeren precies? We hopen in elk geval dat dit niet halsoverko­p al vanaf september van dit jaar wordt ingevoerd.”(lc)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium