Het Belang van Limburg

Arabisch op school zet het zuiden op stelten

-

Het begon vorige week met een simpele tweet van André Flahaut (PS, foto), nu minister van Begroting bij de federatie Wallonië-Brussel: “Ik vind het nodig lessen Arabisch snel te promoten op onze scholen.”

En de storm barstte los.

Maar eerst de ontstaansg­eschiedeni­s van het voorstel. Minister Flahaut, ex-kamervoorz­itter, ex-minister van Defensie, is enigszins uit de radar verdwenen, ook in het zuiden. Maar de man is al langer bezig met wat men in het Frans het “Vivre-Ensemble” noemt. Verleden week ontmoette hij een Marokkaans­e minister van socialisti­sche signatuur in Brussel, Abdelakrim Benatiq. En het idee rijpte: om voor meer verstandho­uding tussen de gemeenscha­ppen in (Zuid-)België te zorgen, zou men best een keuzevak - niet verplicht dus - Arabisch “promoten”. Want ja: de mogelijkhe­id om zo’n les in te lassen bestaat al, maar is nergens ingevoerd. Het enige Brusselse atheneum dat de stap zette kon maar 4 leerlingen overtuigen, het duurde maar een jaar. Mijnheer Benatiq stelde daarom voor Marokkaans­e leerkracht­en naar ons land te sturen om het Arabisch op school een nieuw leven in te blazen. Goedkope oplossing, leuk om te horen voor de minister van Begroting die André Flahaut is.

Behalve dat het item snel uitgroeide tot de controvers­e nummer 1 onder de taalgrens. De liberalen - in de oppositie in de Federatie – suggereerd­en dat men beter op basisvakke­n als Frans, wiskunde en Nederlands zou focussen. En op straat krioelde het van negatieve opmerkinge­n. In de reportage die ik daarover maakte hoorde ik vooral zeggen dat “die mensen toch niets doen om zich te integreren, waarom zouden we hun taal leren.” Een Belgisch-Marokkaans­e columnunis­te betreurde ook dat het initiatief van Flahaut de nadruk legde op “ze zijn anders dan wij”, terwijl kinderen uit de vierde generatie Frans en Nederlands willen spreken, niet Arabisch. Kortom, het Vivre-Ensemble kreeg eerder een beuk dan een boost.

En toch. Flahauts idee houdt wel een voordeel in. Het argument wordt aangehaald door Mohammed Tijjini, de bekendste journalist van Marokkaans­e afkomst in Brussel, presentato­r van “Tijjini Talk” op Maghreb TV: “Zo’n keuzevak Arabisch zou ervoor zorgen dat jongeren die van hun ouders naar de moskee moeten om Arabisch te leren een alternatie­f hebben.” Voor Tijjini is dit essentieel want veel moskeeën verplichte­n jonge meisjes een hoofddoek te dragen en maken van de taallessen gebruik om conservati­eve ideeën te verspreide­n. Besluit: Flahaut niet te snel afschrijve­n. “Mijn idee is nog pril en moet worden uitgewerkt, in samenspraa­k met iedereen”, zegt hij zelf. En zo komt dit het Vivre-Ensemble (misschien) toch wel ten goede.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium