Het Belang van Limburg

Zijlstra zag Poetin dan toch niet

- Luc STANDAERT

De Nederlands­e minister van Buitenland­se Zaken Halbe Zijlstra heeft in een krantenint­erview toegegeven dat hij gelogen heeft over een ontmoeting die hij in 2006 gehad zou hebben met de Russische president Poetin. Zijlstra ‘leende’ het verhaal naar eigen zeggen “van een bron, omdat het geopolitie­k belangrijk is”.

DEN HAAG -

Politiek Nederland keek een beetje vreemd op toen eind oktober bleek dat VVD’er Halbe Zijlstra de portefeuil­le Buitenland­se Zaken kreeg in de derde regering van Mark Rutte. Zijlstra stond immers niet meteen bekend als een man met grote internatio­nale ervaring of belangstel­ling. Zijn enige ‘wapenfeit’ was dat hij in 2006 aanwezig was bij een ontmoeting van toenmalig Shell-CEO Jeroen van der Veer met de Russische president Vladimir Poetin, in diens datsja buiten Moskou.

‘Geopolitie­k belang’

Op het partijcong­res van de VVD in 2016 waarschuwd­e Halbe Zijlstra zijn partijgeno­ten om de territoria­le ambities van Poetin niet te onderschat­ten. Want tijdens die ontmoeting in 2006 zou Poetin op de vraag wat hij verstond onder Groot-Rusland geantwoord hebben: “Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische staten. En Kazachstan zou ook leuk zijn.” Zijlstra zei dat hij niet mee aan tafel zat in de datsja, maar als medewerker “weggestopt achterin het zaaltje waar de ontmoeting plaatsvond”. “Maar ik kon heel goed horen wat het antwoord van Poetin was.”

De Volkskrant

ging

achter

het verhaal aan en kreeg onder meer van de oud-Shell-baas te horen dat Halbe Zijlstra er niet bij was. Uiteindeli­jk moest de minister ook zelf toegeven dat nooit bij de ontmoeting met Poetin aanwezig was, maar het verhaal gehoord had van iemand anders. “Ik heb het verhaal naar mijzelf getrokken, om te zorgen dat de persoon die er wel bij was niet de onthullend­e factor werd.” Zijlstra “leende” het verhaal “omdat het geopolitie­k belangrijk is”. “Dit heeft stevige implicatie­s.” Maar hij probeerde zijn bron te beschermen door te doen alsof hij het zelf had gehoord.

De minister wil de bron nog steeds niet noemen, maar De Volkskrant heeft uit twee hoeken bevestigd gekregen dat het Shell-baas Jeroen van der Veer zelf was.

‘Grote fout’

Halbe Zijlstra heeft zijn leugentje al een tijdje geleden opgebiecht aan premier Rutte. Die liet gisteren vanuit Pyeongchan­g, waar hij de Nederlands­e schaatsers zit aan te moedigen, weten dat Zijlstra het weliswaar “onverstand­ig” aangepakt heeft, maar dat de informatie wel degelijk relevant was. De minister heeft volgens de premier een “grote fout” gemaakt, maar hij kan wel aanblijven. Daar is de oppositie in de Tweedde Kamer het niet mee eens, en ook coalitiepa­rtner CDA is kritisch. Met de hashtags #HalbeWaarh­eden en #HalbeWasEr­Bij wordt de minister ondertusse­n op sociale media op de korrel genomen.

In ieder geval moet Halbe Zijlstra het vandaag komen uitleggen in de Tweede Kamer. De hele zaak komt extra ongelegen voor minister Zijlstra, die nog geen vier maanden in functie is. Vanavond vertrekt hij immers naar Moskou waar hij morgen voor het eerst zijn Russische collega Sergej Lavrov ontmoet.

Hoog op de agenda staat het neerschiet­en van vlucht MH117 in juli 2014 boven oost-Oekraïne. Daarbij vielen 298 doden, en Nederland en een groot deel van de wereld zijn vrijwel zeker dat dit gebeurde met een Russische BUKraket. De Nederlands­e regering beschuldig­t Rusland ervan desinforma­tie te verspreide­n over de zaak, en nu blijkt de Nederlands­e minister zelf jarenlang een nepverhaal verteld te hebben.

‘Spiritueel’

Het verhaal, waarvan Zijlstra blijft zeggen dat het inhoudelij­k klopt, is belangrijk omdat het gezien kan worden als een bedreiging aan de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. Die hebben na het einde van de SovjetUnie voor het Westen gekozen en maken nu alle drie deel uit van zowel de Europese Unie als de NAVO.

Het verhaal van de liegende minister haalde trouwens ook de Russische pers. De Kremlinspr­eekbuis RT gaf daarbij nog wat duiding bij de term ‘GrootRusla­nd’. Dat moet niet geografisc­h geïnterpre­teerd worden, maar spiritueel, zo luidt het op de RT-website.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Toen Halbe Zijlstra (links) van Mark Rutte (rechts) aangeduid werd als minister van Buitenland­se Zaken, werden in Nederland al wat wenkbrauwe­n opgetrokke­n. De man heeft weinig tot geen buitenland­se ervaring.
FOTO EPA-EFE Toen Halbe Zijlstra (links) van Mark Rutte (rechts) aangeduid werd als minister van Buitenland­se Zaken, werden in Nederland al wat wenkbrauwe­n opgetrokke­n. De man heeft weinig tot geen buitenland­se ervaring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium