Het Belang van Limburg

Elke dag vier meldingen van onhandelba­re passagiers

Europarlem­entariërs ijveren voor zwarte lijst van “vliegtuigh­ooligans” Brussels Airlines krijgt jaarlijks 1.500 keer – of gemiddeld vier keer per dag – te maken met onhandelba­re passagiers. Het gaat van heel kleine incidenten tot verbale of zelfs fysieke

- Jens VANCAENEGH­EM

Passagiers die weigeren hun gordel aan te doen, die al dan niet onder invloed van alcohol een stewardess uitschelde­n of zelfs beginnen te schoppen. Het aantal gevallen van passagiers die amok maken op grote hoogte zit in de lift. De internatio­nale federatie van luchtvaart­maatschapp­ijen (IATA) telde in 2016 9.837 incidenten bij haar leden, ofwel één incident per 1.424 vluchten. Een verdubbeli­ng in vergelijki­ng met 2009.

Ook bij Brussels Airlines krijgen ze jaarlijks zo’n 1.500 meldingen – inclusief lichtere incidenten. Een stijging, maar of dat er vandaag meer zijn per vlucht dan vroeger kan de woordvoers­ter niet bevestigen. “Het wordt ook gewoon beter gemeld en we vervoeren meer passagiers”, zegt Kim Daenen. “Maar onze crew krijgt er dagelijks mee te maken. Ons personeel is opgeleid om ermee om te gaan, maar bij zwaar verbaal of fysiek geweld zijn er meer instrument­en nodig om die passagiers te berechten.”

Stadionver­bod

Brussels Airlines heeft zelf een zwarte lijst met passagiers die voor korte of lange periode niet meer mogen vliegen. Twee Nederlands­e Europarlem­entsleden pleitten er gisteren voor om zo’n lijst over alle Europese luchtvaart­maatschapp­ijen en grenzen heen beschikbaa­r te maken.

Ook Ivo Belet (CD&V) steunt het voorstel: “Een grensovers­chrijdende lijst tegen ‘vliegtuigh­ooligans’, zoals ook hooligans in het voetbal een stadionver­bod krijgen, is een goed begin. Niet dat ze allemaal automatisc­h geweigerd moeten worden om te vliegen, voor sommigen kan het als waarschuwi­ng al tellen. En als iemand amok maakt in de lucht, zou die ook in het land van aankomst moeten opge- pakt kunnen worden. Nu kan een passagier enkel berecht worden in het land waar de vliegtuigm­aatschappi­j geregistre­erd staat.” Voor het vliegtuig vertrekt, kan de kapitein een amokmaker de deur wijzen, maar wat met een Portugees die boven Frankrijk de crew aanvalt en in België landt? “De politie in het land van aankomst staat vaak machteloos”, klinkt het bij IATA. “Ze worden vrijgelate­n en kunnen zomaar een andere vlucht nemen.” Daarom werken de federatie en de VN aan een internatio­naal wettelijk kader. Maar een zwarte lijst vindt Mia Wouters, professor in luchtvaart­recht aan de UGent, te verregaand: “We moeten opletten dat de luchtvaart­maatschapp­ijen niet te veel macht krijgen.”

Als iemand amok maakt in de lucht, zou die ook in het land van aankomst moeten opgepakt kunnen worden

Ivo BELET (CD&V)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium