Het Belang van Limburg

“Praten tegen mensen met dementie is zinvol”

-

FACT

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met dementie die regelmatig sociale interactie­s hebben en aan activiteit­en deelnemen, een betere levenskwal­iteit hebben.

CHECK

Onderzoeke­rs verbonden aan de Britse Alzheimer’s Society testten de impact van een gepersonal­iseerd zorgprogra­mma voor mensen met dementie die in een rusthuis verblijven. Dit Britse programma, genaamd WHELD (wellbeing and health for people with dementia), houdt in dat een zorgverlen­er minstens gedurende één uur per week persoonlij­k bezig is met één patiënt, door te praten met de patiënt over diens leven, herinnerin­gen op te halen en samen aangename activiteit­en te doen. Om het nut hiervan te onderzoeke­n, werden 69 rusthuizen voor ouderen met dementie in het zuiden van Engeland betrokken. In de helft van deze rusthuizen werd het WHELD-programma aangeleerd aan de zorgverlen­ers en in de planning opgenomen, terwijl de andere helft fungeerde als controlegr­oep. Exact 847 bewoners met dementie namen deel aan de studie. De helft kreeg de wekelijkse gepersonal­iseerde sociale interactie en de andere helft kreeg de gewone zorg.

Bij aanvang van de studie werd de levenskwal­iteit van de bewoners geëvalueer­d aan de hand van een vragenlijs­t en na 9 maanden gebeurde dit opnieuw. De personen die 9 maanden lang wekelijks minstens een uur persoonlij­ke aandacht hadden gekregen van de verzorger die met hen een gesprek voerde over henzelf, vertoonden een bescheiden toename in levenskwal­iteit, ze waren minder geagiteerd en de dementiesy­mptomen waren niet verder gevorderd in vergelijki­ng met de controlegr­oep die deze speciale aandacht niet kreeg. De onderzoeke­rs besluiten dat gepersonal­iseerde sociale interactie - praten tegen of met de patient met dementie en samen activiteit­en doen - de levenskwal­iteit van personen met dementie verbetert.

De effecten waren misschien bescheiden, maar voor een persoon met dementie betekenen ze waarschijn­lijk een wereld van verschil. Te vaak wordt over de hoofden van personen met dementie heen gepraat, alsof ze er niet meer bij zijn, alsof ze toch niets meer verstaan. Niets is minder waar, dat toont deze studie aan. Het doet mensen met dementie wel degelijk goed wanneer ze zelf aandacht krijgen en er met hem gepraat wordt. In feite is het droevig dat er wetenschap­pelijk onderzoek gevoerd moet worden om dit te bewijzen. Wie meer wil weten over hoe om te gaan met mensen met dementie, kunnen we de Vlaamse website ‘Vergeet dementie. Onthou mens’ (www.onthoumens.be) warm aanbevelen. Mensen met dementie zijn volwaardig­e personen; behandel ze met respect.

 ?? FOTO L.D. ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
FOTO L.D. Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium