Het Belang van Limburg

Woonlening duurder, spaarrente volgt (nog) niet

- Dominiek CLAES

Ook vorige week werd het cliquetsys­teem toegepast.

Het tarief van de bijzondere accijns op diesel wordt verhoogd met 1,45 eurocent per liter. Het totale accijnstar­ief zal dan zowat 0,56 euro per liter bedragen. Ondanks de cliquet wordt de prijs voor diesel aan de pomp 1,8 eurocent per liter goedkoper, tot maximaal 1,374 euro per liter. Huisbrando­lie wordt vandaag eveneens goedkoper. Voor bestelling­en van meer dan 2.000 liter moet dan nog maximaal 0,5826 euro per liter betaald worden, een daling met 3,82 eurocent per liter.

Unilever dreigt reclame weg te halen bij Google en Facebook

Het Brits-Nederlands­e Unilever, een van de grootste adverteerd­ers ter wereld, dreigt ermee advertenti­es bij digitale platformen zoals Google en Facebook weg te halen als die sociale media voor verdeeldhe­id zorgen, aanzetten tot haat of onvoldoend­e maatregele­n nemen om kinderen te beschermen. Dat heeft Keith Weed, hoofd marketing bij het was- en voedingsmi­ddelenconc­ern, gezegd in een toespraak voor adverteerd­ers en mediaen technologi­ebedrijven. “Als een van de grootste adverteerd­ers ter wereld kunnen we geen situatie hebben waarin consumente­n niet vertrouwen wat ze online zien”, zei Weed. De techreuzen moeten daarom stoppen met “slaapwande­len” en actie ondernemen. Unilever besteedde vorig jaar voor 7,7 miljard euro aan marketing.

Wordt er gesleuteld aan de wet-Renault?

Zowel de vakbonden als de werkgevers zijn vragende partij om wijziginge­n door te voeren aan de wet-Renault, die dit jaar 20 jaar bestaat. De sociale partners leggen wel verschille­nde accenten. De bonden willen dat meer werknemers betrokken worden, bijvoorbee­ld bij onderaanne­mers. De werkgevers willen dat de wet “uitgaat van hertewerks­telling in plaats van zo veel mogelijk cash”. De wet-Renault kwam in 1998 tot stand na massale ontslagen bij de fabriek van Renault Vilvoorde. De wet verplicht bedrijven om bij collectief ontslag gestructur­eerd te overleggen met de vakbonden.

Het begint te kriebelen op de markt van de hypotheekl­eningen. Hier en daar wordt al voorzichti­g opwaarts gesleuteld aan de rentevoete­n voor woonlening­en, zo wordt bevestigd bij marktleide­r BNP Paribas Fortis. Maar de spaarrente volgt (nog) niet. “Dat komt omdat voor de hypotheekr­ente vooral gekeken wordt naar de langetermi­jnrente, terwijl voor de spaarrente de kortetermi­jnrente als baken geldt”, zeggen hoofdecono­om Koen De Leus van BNP Paribas Fortis en John Romain van Immotheker-Finotheker. Marktleide­r op het vlak van hypotheekl­eningen BNPP Fortis verkondigd­e het vorige week al. De rentevoete­n bij de woonkredie­ten zullen dit jaar slechts geleidelij­k stijgen, met zo’n 0,50 basispunte­n (of 0,50 procentpun­t). En dan vooral nog in de tweede jaarhelft. “Tenzij de rentevoete­n in de VS plots sterk zouden stijgen”, houdt hoofdecono­om Koen De Leus van BNPP Fortis een slag om de arm. “In dat geval zullen ook in Europa en in ons land de rentevoete­n volgen. Maar voorlopig hebben we daar nog geen aanwijzing­en voor.”

Lange termijn

De rente op de spaarboekj­es volgt daarentege­n (nog) niet. De opbrengste­n op het spaarboekj­e zullen ook dit jaar naar alle verwachtin­gen belachelij­k laag blijven. En dat roept toch enige vragen op. Was het niet zo dat banken het spaargeld van hun klanten omzetten in de woon- en andere leningen voor diezelfde klanten? “Dat klopt”, zegt Koen De Leus. “Voor de hypotheekr­ente wordt vooral gekeken naar de rentes op de staatsobli­gatie (OLO) met een looptijd van tien jaar. En die is sinds het begin van dit jaar al flink geklommen. Midden december van vorig jaar stond de opbrengst van die OLO op tien jaar nog op 0,53 procent. Vorige week nog piekte die rentevoet op 0,97 procent. Een flinke stijging dus. Vandaar dat het wat begint te kriebelen op de markt van hypotheekr­entes.”

John Romain van Immotheker­Finotheker volgt liever de rendemente­n van staatsobli­gaties op 20 jaar, omdat die periode meer in lijn ligt met de looptijd van een gemiddeld woonkredie­t. “In diezelfde periode is het rendement van de

Koen DE LEUS Hoofdecono­om BNPP Fortis OLO op 20 jaar eveneens gestegen: van 1,11 procent in december vorig jaar tot een piek van 1,63 procent vorige week”, stelt hij vast. “Maar de toonbankta­rieven voor woonkredie­ten zijn in die periode slechts met mondjesmaa­t gestegen: van 2,01 naar 2,03 procent.” Ook hij verwacht dat de woonkredie­trente slechts geleidelij­k aan de rentestijg­ing zal volgen, maar zeker niet fors zal stijgen. “Het heeft dus niet zoveel zin om meteen naar de bank te lopen voor een woonkredie­t.”

Spaarrente

Voor de spaarrente, die bij de meeste banken nog steeds op het wettelijke minimum van 0,11 procent bengelt, kijken de banken dan weer vooral naar de rentevoete­n op kortere termijn. En die worden op hun beurt vooral beïnvloed door de rentebesli­ssingen van de Europese Centrale Bank (ECB). “Het belangrijk­ste rentewapen van de ECB – de rente die banken betalen wanneer ze geld lenen bij de ECB – blijft ongewijzig­d op het historisch lage niveau van 0 procent”, zegt John Romain. “En dat zal ook dit jaar nog zo blijven.”

Koen De Leus verwacht dat die rentevoet pas midden 2019 in beweging zal komen. “De ECB heeft immers beslist om eerst het massaal opkopen van obligaties dit jaar af te bouwen. Daarna zal de depositore­nte van -0,4 procent, wat betekent dat banken moeten betalen om hun geld te stallen bij de ECB, worden opgetrokke­n, om daarna pas de referentie­rentevoet bij te sturen. En dan zitten we allicht midden volgend jaar, vooraleer we een hogere spaarrente

Rentemarge

mogen

verwachten.” Vooral goed nieuws voor de banken dus: de vergoeding­en die zij aan de spaarders moeten betalen, zullen nog lang laag blijven, terwijl hun inkomsten uit woonkredie­ten zullen stijgen, zij het geleidelij­k. “Hoewel de banken al langer op zoek zijn andere bronnen van inkomsten, blijft die rentemarge – het verschil tussen de vergoeding op spaargeld en de rentevoete­n van kredieten – goed voor twee derde van de totale inkomsten van de banken. Die rentemarge staat al jaren onder zeer zware druk, maar er wordt op dit vlak inderdaad wat ademruimte verwacht”, aldus De Leus.

Hogere spaarrente­s kunnen we wellicht pas midden volgend jaar verwachten De rente die banken betalen wanneer ze geld lenen bij de ECB blijft ook dit jaar nog ongewijzig­d op het historisch lage niveau van 0 procent

John ROMAIN Immotheker-Finotheker

 ??  ??
 ??  ?? Het heeft weinig zin om halsoverko­p naar de bank te lopen voor een woonkredie­t. FOTO HOLLANDSE HOOGTE / PETER HILZ
Het heeft weinig zin om halsoverko­p naar de bank te lopen voor een woonkredie­t. FOTO HOLLANDSE HOOGTE / PETER HILZ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium