Het Belang van Limburg

Verdachte daagt niet op voor proces na nieuw steek- en schietinci­dent

45-jarige riskeert 40 maanden voor schietpart­ij in shishabar

- Nancy VANDEBROEK/Geert HOUBEN

Een 45-jarige man uit DilsenStok­kem moest gisteren aanwezig zijn op het proces voor zijn betrokkenh­eid bij een schietpart­ij aan een shishabar in Maasmechel­en in september 2016. Er hangt hem 40 maanden cel boven het hoofd. Maar hij daagde niet op, omdat hij gisteren werd aangehoude­n na een nieuw incident afgelopen weekend waarbij een zwaargewon­de viel. In de nacht van zaterdag op zondag was de 45-jarige man betrokken bij een schermutse­ling waarbij een zwaargewon­de viel. Het slachtoffe­r verklaarde eerst dat hij zijn verwonding­en aan het hoofd en aangezicht had opgelopen tijdens een gewelddadi­ge confrontat­ie met leden van motorbende Satudarah in een zaak in Maasmechel­en. Later wijzigde hij echter zijn verklaring en beweerde hij dat hij in de woning van de veertiger op aan Stationsla­an in Dilsen-Stokkem was aangevalle­n. Hij werd geslagen met kapotgesla­gen flessen en met de scherven gestoken. Ook werden drie schoten vlakbij zijn hoofd afgeschote­n.

Elektronis­ch toezicht

De 45-jarige is geen onbekende voor het gerecht. Hij stond onder

Gino HOUBRECHTS Advocaat van verdachte

elektronis­ch toezicht voor een eerder schietinci­dent op 10 september 2016 in shishabar Pachsa Lounge in Maasmechel­en. Daarvoor moest hij gisteren terechtsta­an voor de Tongerse rechtbank. Er werden ook toen drie schoten gelost, maar niemand raakte gewond. In totaal waren een twintigtal personen, gewapend met ijzeren staven, bij de schermutse­ling betrokken. Bijna alle ruiten sneuvelden. Toen de politie ter plaatse kwam, waren de amokmakers al vertrokken.

Over de aanleiding van de feiten is er veel onduidelij­kheid. Nagenoeg niemand wil getuigen door de reputatie van de verdachte. Wel is er een gedetaille­erde verklaring van een anonieme getuige die stelt dat de heibel ontstond nadat de zoon van de verdachte ruzie in de zaak zou gekregen hebben. “Je weet toch wie ik ben?” riep de jongeman verwijzend naar zijn vader die bekend staat als een berucht figuur in de omgeving. Daarna zou de 45jarige opgedaagd zijn en begon de schermutse­ling. Een probleem: de zoon van de hoofdverda­chte kon nooit op de plek aanwezig geweest zijn omdat hij toen in de gevangenis zat. Toch blijft het parket zijn vader, die ook bedreiging­en zou geuit hebben, verdenken op basis van onder meer telefonieg­egevens.

Er zijn geen DNA-sporen van mijn cliënt gevonden. Kruitspore­n van het wapen zijn evenmin bij hem aangetroff­en. Toch vreemd allemaal

Wapen niet gevonden

Het wapen waarmee de schoten zijn gelost, is nooit gevonden. “Het is dan ook niet effectief bewezen dat hij geschoten heeft”, aldus de procureur gisteren tijdens de zitting. De hoofdverda­chte heeft in elk geval zijn strafblad niet mee. Zo kreeg hij al eens vijf en vier jaar cel voor zedendelic­ten en diefstalle­n. Advocaat Gino Houbrechts vroeg gisteren de vrijspraak voor de man uit Dilsen-Stokkem. Hij hekelde de anonieme getuige en de onduidelij­kheid van het dossier. “Er zijn geen DNA-sporen van mijn cliënt gevonden. Kruitspore­n van het wapen zijn evenmin bij hem aangetroff­en. Toch vreemd allemaal.” Vonnis op 12 maart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium