Het Belang van Limburg

Om de twee raden een klacht

-

“We begrijpen Hugo soms niet”, zucht burgemeest­er Patrick Hermans (PUUR). “Het gaat zelden of nooit over inhoud, altijd over de vorm. Een document dat ontbreekt, punten en komma’s die verkeerd staan... Maar die stukken worden vaak aangelever­d door studiebure­aus. Die bundels compleet nalezen is onbegonnen werk, alleen niet voor Hugo. Als hij ons dat dan gewoon zou melden, verliezen we geen tijd en vooral geen geld van de burgers. Ik heb geen moeite om aanpassing­en te doen als de dingen verkeerd zijn. Maar echt, het gaat vaak over niks.”

Uit eigen zak

Een klacht indienen kost niets, alleen de aangeteken­de verzending. “En die 7 euro betaal ik uit eigen zak”, zegt Hugo Leroux. “Waarom ik het doe? Kijk in Diepenbeek is er een zeer grote meerderhei­d. Hen, vanuit de oppositie, inhoudelij­k van iets overtuigen is echt onbegonnen werk. En dat is natuurlijk hun goed recht. Maar als ik echt niet akkoord ben, is procederen de enige manier om invloed te Hugo LEROUX Raadslid Groen hebben. Al moeten ze toegeven dat ik ook gewoon punten indien, zoals ook nu mijn voorstel om toe te treden tot de statiegeld­alliantie, en probeer ik invloed te hebben tijdens de discussies in de raad. Maar de rol van ABB is bizar. Ze willen de gemeenten gaan coachen om dossiers beter in orde te maken en dat is een waardevoll­e optie. Maar dan kan je niet tegelijk toezicht houden. Nu, met 9 procent of 3 op 27 aanbevelin­gen die ons bestuur krijgt, scoren we merkelijk beter dan het Vlaamse gemiddelde van 6 procent. Zo hebben we al Patrick HERMANS

Burgemeest­er aanpassing­en in het klachtenre­glement verkregen en heeft de cultuurraa­d haar advies over het ontmoeting­scentrum in Lutselus in dat bouwdossie­r kunnen geven. Men zet in Brussel in op gemeenteli­jke autonomie. Dat is mooi, maar dan moet men het ook ernstig bewaken.”

“En dus overweeg ik het geweer van schouder te veranderen. De klachten bij ABB kosten veel tijd, zonder grote slaagkanse­n. Dan heb ik meer kans als ik als burger naar de Raad van State of de raad voor Vergunning­sbetwistin­gen trek. Die maken er ernstig werk van, al zijn die procedures natuurlijk duurder en duren ze veel langer. Weet je, er is maar één oplossing: dat de gemeente netjes zorgt dat de dossiers in orde zijn en afgetoetst worden waar dat hoort.”

“Och, in andere gemeenten lossen meerderhei­d en oppositie dat op met een gesprek. In Diepenbeek maken sommige politici en burgers er een sport van om het beleid te pesten”, zegt burgemeest­er Hermans. “Dat hun handelinge­n de gemeenten pakken tijd maar vooral heel veel geld kosten, daar liggen ze niet wakker van. De Diepenbeke­naren, onze vereniging­en en zelfstandi­gen, zij zijn de grootste benadeelde­n. Geen ontwikkeli­ngen op Vilveldje dat er troosteloo­s bijligt, net als het ‘WWW-gebied’ in de Molenstraa­t. En geen parking in de Nanofstraa­t. We hebben veel miserie met het uitblijven van de Spartacus-tram, maar nog meer met de tsunami aan klachten die ons overspoelt.”

De klachten bij ABB kosten veel tijd, zonder grote slaagkanse­n. Dan heb ik meer kans als ik als burger naar de Raad van State trek

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Leroux diende onder meer een klacht in over de procedure rond het ontmoeting­scentrum in Lutselus.
FOTO SVEN DILLEN Leroux diende onder meer een klacht in over de procedure rond het ontmoeting­scentrum in Lutselus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium