Het Belang van Limburg

Wie overleeft de afvalrace richting play-off 1?

-

KRC Genk 5de met 37 punten Dubbeltje op zijn kant

Enkele weken geleden nog de nummer 10, nu op plaats vijf en bekerfinal­ist. KRC Genk heeft een flinke eindspurt ingezet. Voor een niet onbelangri­jk stuk de verdienste van Philippe Clement (foto), die zijn vechterste­mperament in de ploeg heeft gepompt. Toch durven we onze hand niet in het vuur steken voor PO1. Het voetbal is nog te grillig, met te veel ups en downs. De wedstrijde­n tegen Kortrijk (beker) en Zulte Waregem (competitie) hadden anders kunnen aflopen. Bovendien moet Genk nog uitkomen tegen twee rechtstree­kse concurrent­en en twee ploegen die zeker PO1 halen.

Antwerp 6de met 37 punten Vrije val

The Great Old leek een zekerheidj­e voor PO1, maar na de schamele 3 op 15 van na de winter is Antwerp stevig aan het wankelen. Het voorbije weekend werd er zwaar verloren tegen Kortrijk (4-0) en intern begint het wat te rommelen. Zo klinkt er voor het eerst kritiek op trainer Bölöni. “Ik denk dat we vanaf vandaag met de coach gaan praten”, zei Obbi Oulare (foto) na het verlies tegen KVK. “Hij zal de match ook wel hebben geanalysee­rd. Hij heeft zijn mening, maar ik denk dat ook enkele spelers iets te zeggen zullen hebben. Wij weten ook wel wat er misgaat, hé.”

Kortrijk 7de met 36 punten Uitdager

Kortrijk blijft verbazen én azen op play-off 1. Met fris combinatie­spel en vier goals veegde het Antwerp helemaal van de mat. Goed voor de tiende zege op vijftien matchen onder Glen De Boeck. Met een niet ongunstig programma ziet het er goed uit voor de Kerels. Zeker nu Teddy Chevalier in bloedvorm verkeert. Het Franse enfant terrible scoorde inmiddels 14 keer en is daarmee gedeeld topschutte­r met Isaac Thelin. Hij verlengde gisteren zelfs zijn contract tot de zomer van 2021. Grote vraagstuk achter al dat goede nieuws is of Kortrijk de druk aankan. Strijden om PO1 is een nieuw gegeven en in de halve finale van de beker ging het er al aan ten onder.

Standard 8ste met 36 punten Topkandida­at

Sinds de 3-3 tegen Anderlecht zit Standard in de juiste flow. De Rouches pakten 7 op 9 en anders dan voor de winterstop scoren ze er nu op los. 14 competitie­goals vanaf Nieuwjaar. Die flow zorgt bovendien voor meeval: tegen Moeskroen bogen de Rouches in extremis een 2-3 om in 4-3. Hun programma is echter niet makkelijk, te beginnen met de Waalse derby van zondag. Die moet zonder sterkhoude­rs Luyindama en Mpoku én zonder de geschorste Sa Pinto worden afgewerkt. Toch blijft Standard wat ons betreft topkandida­at voor PO1. Dankzij het aantrekken van met name Carcela (foto) en de wederopsta­nding van Emond beschikt het over voldoende kwaliteit.

Waasland-Beveren 9de met 34 punten Outsider

Ondanks het vertrek van trainer Clement en sterkhoude­rs Morioka en Seck dendert de trein voort: 9 op 15. Onder Sven Vermant (foto) verloren de Waaslander­s nog niet. De voormalige Rode Duivel blijft hopen op play-off 1. “Wij proberen het voetballen­d op te lossen: dat moet ons in de running houden tot de laatste speeldag.” Al lijkt PO1 net iets te veel van het goede. Het programma oogt niet heel lastig, maar is zeker verraderli­jk. Moeskroen uit zondag is de makkelijks­te affiche waarna thuismatch­en tegen Gent en rechtstree­kse concurrent Genk volgen. Op de slotdag zal veel afhangen of KV Mechelen al dan niet zeker is van handhaving.

STVV 10de met 33 punten Waterkans

Ref Dierick lachte de Kanaries uit in hun gezicht. Wij doen dat niet, wij hebben wel respect voor dit STVV. Maar PO1 is bijna onmogelijk geworden. Eén overwinnin­g in de laatste 14 wedstrijde­n, dat is een trieste balans. Het zou een klein mirakel zijn, als Sint-Truiden plots weer de juiste cadans vindt. Heikel probleem is de aanvalslin­ie. STVV scoort o zo moeizaam en doet op het vlak van productie enkel beter dan KV Mechelen. Met Akpom (foto) is er nu wel een lichtpuntj­e. Maar daar staat tegenover dat de defensie steeds meer bressen vertoont. Metaalmoeh­eid?

 ?? FOTO'S BELGA/GMAX AGENCY/PHOTO NEWS/ISOSPORT ??
FOTO'S BELGA/GMAX AGENCY/PHOTO NEWS/ISOSPORT
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium