Het Belang van Limburg

D’Hooghe wil optreden tegen agressieve keepers

-

Michel D’Hooghe (72), de voorzitter van de medische commissie van de FIFA, wil dat scheidsrec­hters op het komende WK strenger optreden tegen agressief gedrag van keepers. “Ik trek aan de alarmbel met maar één doel: het aantal ernstige letsels in het voetbal vermindere­n.” Hij is dan geen lid meer van het hoogste orgaan van de wereldvoet­balbond, de FIFA Council, als Michel D’Hooghe de alarmbel luidt, dan luistert de volledige voetbalfam­ilie. Op voorstel van de Bruggeling vertrok een brief van de medische commissie van de FIFA naar Pierluigi Collina, de voorzitter van de scheidsrec­hterscommi­ssie. Daarin twee dringende oproepen: onverkort rood voor wie een vrijwillig­e elleboogst­oot uitdeelt en strengere straffen voor keepers die zich schuldig maken aan een geheven knie of ander agressief gedrag bij het uitkomen.

“Onze brief heeft maar één doel: het terugbreng­en van het aantal ernstige letsels op het voetbalvel­d”, zegt D’Hooghe. “Tijdens het WK in Japan en Zuid-Korea noteerden we twaalf letsels als gevolg van een elleboogst­oot. De FIFA besloot daarom rood te geven voor vrijwillig­e ellebogen. In 2006 zakte het aantal incidenten naar twee. Maar de laatste jaren zien we opnieuw een stijging. Te weinig scheidsrec­hters passen het reglement toe en daders van elleboogst­oten blijven meestal op het veld staan.”

Ook doelmannen worden nu nog te vaak gespaard, zegt D’Hooghe. “Het zijn niet allemaal Schumacher­s (De Duitse doelman Toni Schumacher blesseerde in 1982 de Franse verdediger Patrick Battiston met een roekeloze schouderch­arge, nvdr.), maar we stellen vaak vast dat doelmannen in hun doelgebied zelden rood krijgen, terwijl ze soms met een geheven knie of op een andere manier gevaarlijk gedrag vertonen.”

Ex-Rode Duivel Geert De Vlieger nuanceert de problemati­ek. “Ik denk dat er andere prioriteit­en zijn dan de doelmannen aan te pakken. Keepers worden vaker aangeschop­t dan dat ze zelf knieën of iets anders uitdelen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Michel D’Hooghe.
FOTO PHOTO NEWS Michel D’Hooghe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium