Het Belang van Limburg

Ex-Patro-aanvaller Maxime Cosse debuteert in Zuid-Afrika onder Tongerse coach “Ontdekt door filmpje op YouTube”

Rode Duivel is topfit, maar zit niet in selectie voor duel in achtste finale tegen Juventus

- Bart LAGAE

Tottenham-coach Mauricio Pochettini­o verdedigde gisteren zijn keuze om Toby Alderweire­ld niet op te nemen in de selectie voor de belangrijk­e Champions League-wedstrijd bij Juventus. Vreemd, want de Rode Duivel is topfit. Alderweire­ld riskeert het slachtoffe­r te worden van een typisch spelletje blufpoker om een nieuw contract. Vreugde alom toen Toby Alderweire­ld vorige donderdag zijn comeback maakte in de bekermatch tegen Newport. Drie maanden nadat hij tegen Real Madrid was uitgevalle­n met een hamstringb­lessure was de verdediger opnieuw klaar voor de strijd. Tenminste, zo leek het. Want afgelopen zaterdag zat Alderweire­ld niet in de wedstrijds­electie voor de Londense derby tegen Arsenal. Toen coach Mauricio Pochettino daar vragen over kreeg, ontstak hij in een Argentijns­e furie. Vandaag ontbreekt Alderweire­ld opnieuw in de selectie voor de Champions League-opdracht tegen Juventus. Hij reisde In de winterstop maakte Maxime Cosse (25) de opmerkelij­ke overstap van Patro naar de Zuid-Afrikaanse eersteklas­ser Free State Stars. Afgelopen weekend mocht hij tijdens de 2-0-zege tegen Baroka voor het eerst invallen bij zijn nieuwe ploeg, die gecoacht wordt door de in Tongeren geboren Luc Eymael. “Free State Stars is één van de kleinere clubs, maar met een voorlopige derde plaats beleven ze hier een ongeloofli­jk seizoen”, straalt de aanvaller. De thuishaven van Free State Stars bevindt zich in Betlehem, een stad in de centraal gelegen Zuid-Afrikaanse provincie Vrijstaat. Hoe is Cosse , die eerder ook bij Seraing en Tienen speelde, daar in godsnaam terechtgek­omen? “Toen ik onlangs bij mijn beste vriend David Henen (speler van Everton, nvdr.) op bezoek was, hebben we samen een compilatie­filmpje met acties van mij op YouTube gezet. Snel daarna bel- niet mee af naar Turijn en moet blijven trainen in Noord-Londen.

“Toby is 28”, gaf Pochettino als verklaring. “Hij had een ernstige blessure en we moeten voorzichti­g met hem zijn. Als trainers dragen we een verantwoor­delijkheid en we mogen zijn carrière niet in gevaar brengen. Om dit soort wedstrijde­n te spelen moet je tweehonder­d procent zijn. Als alles goed gaat, zit hij opnieuw in de selectie voor onze bekermatch tegen Rochdale (zondag, nvdr.).” De uitleg van Pochettino is vreemd omdat Alderweire­ld topfit is en er weinig risico op hervallen lijkt te bestaan. Vorige donderdag doorstond hij met glans de spelersmak­elaar Thierry me met de vraag of ik een transfer naar Zuid-Afrika zag zitten”, onthult de Luikenaar. “Ik zei toe waarop de interesse meteen concreet werd en de Free State Stars me een contract van anderhalf jaar met één jaar optie aanboden. Ik vroeg echter zes maanden en één jaar optie omdat ik eerst wilde ervaren hoe ik de overstap naar Afrika zou verteren. De club toonde begrip.” een test van negentig minuten in de FA Cup. Moeilijk te geloven dat een 28-jarige niet fit genoeg kan zijn om een week later op de bank te beginnen.

De verklaring van Pochettino, en zijn woedeaanva­l van vorige zaterdag - Waarom moet ik uitleggen dat ik voor een bepaalde speler wel en een andere speler niet heb gekozen?”, zei hij toen voedt alleszins de geruchten in Londen. Dat Pochettino de wenk heeft gekregen voorlopig niet te veel op Alderweire­ld te leunen. De onderhande­lingen over een nieuw contract liggen even stil en Tottenham probeert het spel hard te spelen. Voorzitter Daniel Levy heeft de reputatie de taaiste onderhande­laar van de Premier League te zijn. Mogelijk wordt Alderweire­ld het slachtoffe­r van een typisch staaltje blufpoker van de Britse zakenman.

Clausule

Het huidige contract van Alderweire­ld loopt tot 2019, maar er is een optie om het tot 2020 te verlengen. Als de optie wordt gelicht, wordt wel een clausule geactiveer­d waardoor Alderweire­ld voor een vast bedrag mag vertrekken. Tottenham wil van “Er wordt hier zeer profession­eel gewerkt. De staf, met Belgische coach Luc Eymael (geboren in Tongeren, nvdr.), geeft zeer goede trainingen met een intensitei­t die ik nog maar zelden meemaakte”, vervolgt Cosse. “Ik sta versteld dat ik in België nooit iets over Eymael hoorde, terwijl hij hier een enorm aanzien heeft. Er zijn ook twee uitstekend­e oefenterre­inen en een trainingsc­omplex met gymzaal, sauna en koude baden. Het weer hier is heerlijk met temperatur­en tot 33 graden. We zitten wel op een hoogte van 1.650 meter, dat vergt nog wat aanpassing. Maar ik heb al kunnen vaststelle­n dat Zuid-Afrika een prachtig land is, het meest ‘vereuropee­sde’ van heel het continent.” die clausule af en probeert de Belg tot een nieuw contract te verleiden. Maar vraag en aanbod liggen op dit moment te ver uit elkaar. Dat Tottenham met voorsprong de slechtst betalende topclub van de Premier League is en voorzitter Levy elke penny in twee bijt, draagt niet bij tot een gunstig klimaat. Vorig seizoen miste Kyle Walker een hoop wedstrijde­n toen contracton­derhandeli­ngen met Tottenham waren spaak gelopen. Hij werd uiteindeli­jk verkocht aan Manchester City.

Ook voor Alderweire­ld bestaat heel wat interesse van topclubs, maar de prioriteit voor de Antwerpena­ar ligt nog altijd bij Tottenham. De Rode Duivel heeft het naar zijn zin in Londen van waaruit hij gemakkelij­k naar de Scheldesta­d kan pendelen. Het is afwachten of Pochettino hem vanaf volgende week opnieuw opneemt in de basis van de Spurs. Want voor Walker had Tottenham in Kieran Trippier een volwaardig­e opvolger. Maar Ajaxaanwin­st Davinson Sanchez biedt niet dezelfde kwaliteit in de opbouw en zo lang Alderweire­ld afwezig is kan Pochettino ook moeilijk met drie centrale verdediger­s spelen.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Cosse (l.) met de Tongerse coach Luc Eymael.
FOTO HBVL Cosse (l.) met de Tongerse coach Luc Eymael.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium