Het Belang van Limburg

Plannen voor nieuw kmo-terrein in Achel

Ook dorpspark in hartje Achel

- Geert VAN BAELEN

De stad Hamont-Achel voert een grondige herziening door van het gemeenteli­jk ruimtelijk structuurp­lan uit 2004. In dit beleidsdoc­ument geeft de stad haar visie op de ruimtelijk­e ontwikkeli­ngen voor de volgende jaren. Zo wordt onder andere bekeken of het gebied Loërakker in Achel dat achter CSM ligt, te ontwikkele­n tot een nieuw bedrijvent­errein en komt er een verkeersvr­ij dorpspark in hartje Achel. Tot 17 maart loopt er een openbaar onderzoek. “Dit structuurp­lan formuleert een visie op de verschille­nde ruimtelijk­e domeinen”, verduideli­jkt schepen voor Ruimtelijk­e Ordening Ria Nijs ( CD&V). “Het vorig plan dateert uit 2004 en een actualisat­ie drong zich op. De maatschapp­ij verandert nu eenmaal.” Zo staat het vernieuwde structuurp­lan uitvoerig stil bij de visie rond wonen. “De lintbebouw­ing uit het verleden willen we ook in onze gemeente een halt toeroepen. De voorkeur zal gaan naar inbreiding­sgerichte woonprojec­ten in de centra: verder bouwen op bestaande bebouwing. Voor sociale huisvestin­g kan eventueel nog wel uitzonderl­ijk een woonuitbre­iding worden toegestaan.”

Ook woonomgevi­ng is belangrijk. De masterplan­nen rond de twee centra zitten daarom ook vervat in dit structuurp­lan. Zo wordt het centrum van Achel opgewaarde­erd. “Tussen de sporthal die eind dit jaar zal worden uitgebreid, en het Michielspl­ein willen we het gebied omvormen naar één samenhange­nd verkeersvr­ij dorpspark dichtbij de schoolomge­ving”, stelt Nijs.

Op vlak van natuur voorziet het structuurp­lan een aaneenslui­ting van de bestaande open ruimten vooral in de Warmbeekva­llei en het grensovers­chrijdende natuurgebi­ed De Groote Heide.” Dit gebied heeft een regionale aantrekkin­g voor fietsers, wandelaars en ruiters en die ontwikkeli­ng willen we sturen”, aldus de schepen.

Nieuwe huizen

Op het vlak van bedrijvigh­eid wil Hamont-Achel letterlijk plaats maken voor kleine kmo’s. “We zitten in een uithoek en zolang er geen oplossing komt voor de omleidings­weg in Neerpelt, is de ontsluitin­g eerder beperkt”, stelt Nijs. “Toch zijn er heel wat kmo’s die zich hier willen vestigen, vaak bewoners die als kleine zelfstandi­ge aan huis zijn begonnen en nu een volgende stap willen zetten. In het bedrijvent­errein aan de Bosstraat is de capaciteit echter volzet. Op termijn willen we daarom het gebied Loërakker dat in Achel is gelegen tussen Haag, de Hamonterwe­g en de Thomas Watsonlaan omvormen naar een bedrijvent­errein. Acht hectare zou dan klaar staan voor kleine bedrijven, geen industrie voor alle

Er zijn heel wat kmo’s die zich hier willen vestigen, vaak bewoners die als kleine zelfstandi­ge aan huis zijn begonnen en nu een volgende stap willen zetten

Ria NIJS Schepen duidelijkh­eid. Rondom zou dan in een volgende fase ook ruimte voorzien worden voor nieuwe bewoning. De huidige bewoners zullen geen bedrijven in hun achtertuin krijgen. Met de verschille­nde grondeigen­aars voeren we sinds eind vorig jaar de gesprekken, maar de uiteindeli­jke ontwikkeli­ngen op het terrein kan nog enkele jaren in beslag nemen.”

Nog tot 17 maart loopt het openbaar onderzoek en krijgt iedereen de kans bezwaren en opmerkinge­n te maken. De gemeenteli­jke commissie Ruimtelijk­e Ordening zal vervolgens advies geven voor de gemeentera­ad definitief groen licht geeft.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium