Het Belang van Limburg

Lanakense neurochiru­rge vanavond in ‘Topdokters’

PEIrGoEgNr­aKmWmEaE,KZ,eénédner

-

Vanaf vandaag zien we in ‘Topdokters’ professor Veerle Visser-Vandewalle (foto) aan het werk. De Sint-Niklase woont sinds 2001 in Rekem (Lanaken) en is in de Uniklinik van Keulen hoofd van de afdeling Stereotaxi­e en Functionel­e Neurochiru­rgie.

Visser-Vandewalle behoort tot de pioniers op het gebied van DBS of Deep Brain Stimulatio­n (diepe hersenstim­ulatie), waarbij elektroden worden ingebracht in de hersenen. “Daarmee kunnen we de voortduren­de overdracht van prikkels in de hersenen afremmen of stimuleren”, aldus de professor. “Zo’n elektrode inbrengen is natuurlijk precisiewe­rk. Het hoofd van de patiënt wordt vastgeschr­oefd en dan wordt via een navigaties­ysteem en een scan vastgelegd waar het targetpunt zit en waar het boorgat moet worden aangebrach­t. Daar komt ingewikkel­de computerso­ftware aan te pas, we werken samen met een team van fysici.” Kijkers zullen haar onder meer een Duitse patiënt zien behandelen die last heeft van tremor (beven). Later wordt ook de operatie van een Tourettepa­tiënt getoond en van iemand met neuroacant­hocytose, een zeldzame aandoening met abnormale bewegingen en tics. Wereldwijd werden nog maar drie patienten met deze zeldzame stoornis geopereerd en het resultaat in Keulen was alvast spectacula­ir.

De Sint-Niklase droomde er eigenlijk altijd van om dierenarts te worden. “Twee weken voor mijn inschrijvi­ng aan de Universite­it Gent heb ik toch maar voor geneeskund­e gekozen en ik wist al snel dat ik me zou specialise­ren in neurochiru­rgie. In 1999 ben ik in Veldwezelt komen wonen omdat de Hasseltse prof. Beuls iemand zocht om in Maastricht zijn team te versterken. Ik heb er van 1999 tot 2012 met plezier gewerkt. Ik heb er ook mijn man leren kennen, die er anesthesis­t was.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium