Het Belang van Limburg

“Er gebeurt te weinig om Vlaming uit auto te krijgen”

Sp.a vindt dat De Lijn tandje moet bijsteken

- Timmie VAN DIEPEN

Openbaar vervoersma­atschappij De Lijn doet te weinig inspanning­en om de Vlaming te overtuigen de auto te laten staan in ruil voor bus of tram. Dat vindt althans oppositiep­artij sp.a. “Sinds 2016 is de mogelijkhe­id om je nummerplaa­t in te ruilen voor een abonnement afgeschaft, maar het alternatie­f voldoet niet”, zegt Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a).

was Steve Stevaert (sp.a) die in 2003 als toenmalig minister van Mobiliteit het DINA-abonnement invoerde. DINA staat voor Dienst Inruilen Nummerplaa­t voor Abonnement. Vlamingen die hun nummerplaa­t inleverden, kregen in ruil een Buzzy Pazz of Omnipas waarmee ze drie jaar lang gratis de bus of de tram konden nemen. In 2010 werd die periode teruggesch­roefd naar één jaar en in 2016 werd het DINA-systeem helemaal afgeschaft. Volgens De Lijn zorgde het project voor te veel administra­tieve rompslomp en waren maar weinig gebruikers bereid voor hun abonnement te betalen eender maal de gratis periode was afgelopen. Bovendien zijn voor verplaatsi­ngen van deur tot deur vaak verschille­nde transportm­odi nodig, waardoor een breder aanbod interessan­ter is.

Groene Mobizones

Met dat idee in het achterhoof­d, startte De Lijn in 2012 het alternatie­f van de Groene Mobizones op. Elk jaar wordt in enkele steden of stadswijke­n een geïntegree­rde campagne gevoerd waarbij een brede waaier aan mobiliteit­smogelijkh­eden wordt gepromoot. Zo kunnen de bewoners er onder andere gebruikmak­en van gratis lijnkaarte­n (10 enkele ritten) van De Lijn, een gratis mini-Rail Pass (2 ritten) van de NMBS, twee maanden lang Cambio-autodelen zonHet vaste kosten (enkel kost per km en uur) of twee gratis Bluebike fietsritte­n bij aankoop van een 10-euro abonnement. De afgelopen jaren werd deze campagne onder andere in steden als Leuven, Antwerpen, Gent, Roeselare en Dendermond­e gevoerd. Hasselt kwam in 2013 en 2014 aan de beurt, Genk in 2014.

Platteland

Volgens oppositiep­artij sp.a knelt net daar het schoentje. “Dit alternatie­f werkt alleen maar in een stedelijke omgeving, waar er een multimodaa­l aanbod is”, zegt Vlaams Parlements­lid Rob Beenders. “In Limburg is dat Hasselt en Genk. Maar daarbuiten, op het platteland, is er geen enkele aanmoedigi­ng meer om de auto te laten staan. We worden totaal niet meer aangezet om na te denken over ons autogebrui­k. De auto wordt integendee­l alsmaar noodzakeli­jker. Het openbaar vervoer wordt steeds verder afgebouwd en in landelijke gebieden daalt het aanbod,

We worden totaal niet meer aangezet om na te denken over ons autogebrui­k. De auto wordt integendee­l alsmaar noodzakeli­jker

Rob BEENDERS, Vlaams Parlements­lid (sp.a)

rijden er minder belbussen,...” Volgens Beenders is het stopzetten van de inruilmoge­lijkheid niet meer dan een besparings­operatie. “De Vlaamse regering wil af van deze gratis abonnement­en, omdat ze niet bijdragen aan de kostendekk­ing.”

Statement

Ook reizigerso­rganisatie Trein Tram Bus vindt dat De Lijn meer kan doen om de Vlaming uit de auto te halen. “De Vlaamse regering hinkt nog altijd te veel op twee gedachten”, zegt voorzitter Stefan Stynen. “Aan de ene kant wil ze ons verleiden om het openbaar vervoer te nemen, maar aan de andere kant laat het beleid wel steken vallen: er wordt bespaard op de werkingsmi­ddelen van De Lijn, terwijl er tegelijker­tijd nog altijd fors geïnvestee­rd wordt in extra wegen.”

“Het inruilen van de nummerplaa­t voor een abonnement was een goed statement om mensen te doen nadenken over het gebruik van de auto. Vooral dan over een tweede auto in het gezin. Maar we mogen de impact ook niet overschatt­en. Het ging over beperkte aantallen. En het systeem was trouwens ook niet vrij van misbruiken. Wie zijn nummerplaa­t inleverde, kon achteraf gewoon een nieuwe aanvragen.” “Wij geloven meer in systemen als autodelen, dat op termijn ook in kleinere gemeenten zijn intrede zal doen. Zo hoef je de auto niet op te geven, maar word je wel aangezet om na te denken over je autogebrui­k.”

Moderne voertuigen

Mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA) vindt de kritiek van sp.a overdreven. “Er is een heel scala aan beleidsini­tiatieven om meer Vlamingen te verleiden om het openbaar vervoer te nemen”, zegt de minister. “Er zijn de historisch hoge investerin­gen in aantrekkel­ijke en moderne voertuigen, waarbij in deze legislatuu­r voor het eerst de kaap van 1 miljard euro investerin­gen wordt gerond. Er is de forse investerin­g in mobiliteit­sknooppunt­en die combimobil­iteit vlot mogelijk maken. En we investeren historisch­e bedragen in de doorstromi­ng, wat rechtstree­kse impact heeft op de aantrekkel­ijkheid van het openbaar vervoer. Tot slot krijgen de lokale besturen binnenkort met de invoering van de basisberei­kbaarheid eindelijk inspraak in de organisati­e van het openbaar vervoer, zodat het aanbod beter afgestemd kan worden op de vraag. Er wordt dus zeer veel gedaan om het openbaar vervoer te versterken en steviger op de kaart te zetten als een aantrekkel­ijk alternatie­f.”

 ??  ??
 ?? FOTO JIMMY KETS ?? Sp.a vindt dat De Lijn te weinig inspanning­en doet om de Vlaming te overtuigen de auto te laten staan in ruil voor bus of tram.
FOTO JIMMY KETS Sp.a vindt dat De Lijn te weinig inspanning­en doet om de Vlaming te overtuigen de auto te laten staan in ruil voor bus of tram.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium