Het Belang van Limburg

Van gruwelijk verminkt veulen tot springpaar­d

Het wonder van veulen Last Chance uit Beringen, vijf jaar geleden slachtoffe­r van paardenbeu­l

- Geert HOUBEN

BERINGEN - Vierhonder­d hechtingen waren nodig om veulen Last Chance in 2013 te redden na gruwelijke verminking­en door een paardenbeu­l. Nu heeft de hengst een veelbelove­nde toekomst als springpaar­d. “Niemand had dit durven dromen”, zegt paardenchi­rurg Tom Mariën.

BERINGEN - Een snijwonde van liefst 82 cm, blootgeleg­de ruggenwerv­els en ribben, een losgekerfd schouderbl­ad… De verminking­en die een paardenbeu­l begin augustus 2013 toebracht aan het veulentje Last Chance in zijn wei in Beringen, waren gruwelijk. Nu, vier jaar en vierhonder­d hechtingen later, heeft de hengst zijn eerste jumpings gereden. “Al duizenden paarden heb ik verzorgd, maar nog nooit een met zulke verwonding­en. Niemand had durven denken dat Last Chance zo’n atleet zou worden”, zegt paardenchi­rurg Tom Mariën. Beringenaa­r Danny Telen (61) vond zijn veulentje Last Chance op 7 augustus 2013 meer dood dan levend in zijn wei aan de Korspelses­teenweg. De dierenbeul die in die zomer paniek zaaide onder Limburgse paardeneig­enaars, had in de voorbije nacht genadeloos toegeslage­n en het drie maanden oude veulen bewerkt met een slagersmes. Het hele land uitte zijn medelijden met het paardje en zijn woede over het dierenleed, op Facebook werd het bericht over de zware dierenmish­andeling meer dan 40.000 keer gedeeld.

Staart tot schouderbl­ad

Nu, vier jaar later, is de paardenbeu­l nog altijd niet gevat. Maar Last Chance heeft er zich weer bovenop gevochten, en is zelfs uitgegroei­d tot een veelbelove­nd springpaar­d. Een wonder, zegt ook Tom Mariën (41), chirurg van paardenkli­niek Equitom in Lummen. “Die verwonding­en waren verschrikk­elijk, de rug van Last Chance lag open van zijn staart tot zijn schouderbl­ad”, herinnert Mariën zich. “Normaal zouden we zo’n dier laten inslapen. Iedereen dacht: dat is onherstelb­aar. Zelf zag ik het eerst ook niet zitten. Maar toegeven dat iets niet kan, dat doen we in onze kliniek niet graag. We hoopten vooral dat het veulentje het zou redden. Maar Last Chance deed meer, hij groeide uit tot een atleet. Dat hadden we nooit gedacht.”

Wedstrijde­n

Sinds enkele maanden neemt Last Chance, inmiddels een stevige hengst, deel aan springweds­trijden. Hij heeft nu al drie jumpings achter de rug. “Echt grootste prestaties heeft hij nog niet neergezet, maar daarvoor is er nog tijd. Last Chance is nog in opleiding bij ruiter Gert Bloemen. Het is de bedoeling dat hij deze zomer aan meer wedstrijde­n deelneemt”,

zegt eigenaar Danny Telen, een bekend figuur in de paardenspo­rt. Meer dan een jaar heeft de revalidati­e van Last Chance geduurd. “Het begon al met een operatie van drie uur”, zegt Tom Mariën. “We hebben in totaal vierhonder­d hechtingen moeten aanbrengen, waarvoor we ruim twintig meter hechtdraad nodig hadden. Bovendien liep het veulen een groot risico op infecties waardoor het alsnog zou kunnen sterven. Een deel van de wonde, een stuk van zo’n twintig centimeter, hebben we niet kunnen hechten. Maar dankzij stamcelthe­rapie is ook dat mooi geheeld. Het was ongetwijfe­ld de spectacula­irste ingreep ooit, hier in Equitom.”

Geen trauma

Niet alleen fysiek, ook mentaal is het paard volledig hersteld van het drama in 2013. “Getraumati­seerd is Last Chance niet. Hij is een volledig normaal, sociaal dier. Een echte hengst trouwens: hij laat graag van zich horen. Een dierenbeul maakt nu geen kans meer bij hem”, zegt Mariën.

Welk niveau denkt Danny Telen dat Last Chance als springpaar­d kan bereiken? “Hij heeft in elk geval de juiste techniek én de juiste genen. Zijn oom aan moederskan­t heeft nog deelgenome­n aan de Olympische Spelen in Atlanta. Hij is ook speciaal gefokt voor springweds­trijden en beschikt over de goede mentalitei­t. De spieren aan de zijde waar hij verminkt werd zijn nog wat minder, dat proberen we nu op te vangen. Net als de achterstan­d die hij heeft opgelopen door later te beginnen met springen. Maar het oogt veelbelove­nd.”

Last Chance is nu een atleet, en een echte hengst. Een dierenbeul maakt nu geen kans meer bij hem

Tom MARIËN Paardenchi­rurg

 ??  ?? “Ergere verwonding­en heb ik nooit gezien. Er waren vierhonder­d hechtingen nodig”, zegt paardenchi­rurg Tom Mariën.
“Ergere verwonding­en heb ik nooit gezien. Er waren vierhonder­d hechtingen nodig”, zegt paardenchi­rurg Tom Mariën.
 ?? Foto KOEN LUTS ??
Foto KOEN LUTS
 ??  ??
 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Tom Mariën bij Last Chance. “We hoopten vooral dat het veulentje het zou redden. Maar hij deed meer, hij groeide uit tot een atleet.”
Foto TOM PALMAERS Tom Mariën bij Last Chance. “We hoopten vooral dat het veulentje het zou redden. Maar hij deed meer, hij groeide uit tot een atleet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium