Het Belang van Limburg

Wereldster­ren enkeldiep in de popcorn bij Raf Simons

Maatje 36 wordt de uitzonderi­ng, maat 48 heel gewoon

- Silke REMMERY

Leven op grote voet is geen uitzonderi­ng meer. Terwijl zo’n twintig jaar geleden maat 42 voor vrouwen nog weinig voorkwam, is nu maatje 36 veeleer de uitzonderi­ng. Uit studies blijkt dat de gemiddelde voet tot twee maten groter is geworden. En dat merken schoenverk­opers. “Maat 36? Dat kopen we in sommige reeksen zelfs al niet meer aan.”

Bij Torfs staan vandaag pumps tot maat 43 in de rekken, maar dat is niet altijd zo geweest. “Vier jaar geleden hebben we het assortimen­t uitgebreid omdat de vraag zo aanzienlij­k was”, zegt directeur Wouter Torfs. “En in onze webshop zoeken we hoe we ons aanbod in de grote maten – we gaan nu al tot 45 – nog kunnen uitbreiden.”

Voor de heren gaat de keuze bij Torfs tot maat 50. Dat is ook zo voor de handgemaak­te schoenen van het Tongerse merk Ambiorix, zegt directeur Peter Vavedin. “Enkele jaren geleden was 42 nog de meest verkochte maat, vandaag is dat 43. En 47 en 48 zijn intussen zelfs al courante maten geworden. Enkel 49 en 50 zijn nog de uitzonderi­ng. Maar zelfs die verkopen.”

Aan de andere kant

En intussen blijven de kleine maatjes soms staan, zelfs in de solden, merken ze bij Schoenen Moernaut. “In sommige reeksen kopen we de kleinste maten zelfs niet meer aan”, zegt zaakvoerde­r Evert De Bruycker. “We focussen op de grote maten, zeker bij sneakers. Vrouwen met grote voeten zijn vaak ook groot, en die willen dus liever een platte schoen.” Het is niet dat ruime schoenen nu plots in de mode zijn. Onze voeten zijn gewoon écht groter dan die van vorige generaties. “Europese vrouwen hadden in 1995 gemiddeld maat 37,5. Nu is dat 39”, zegt podoloog Philip Roosen, professor aan de vakgroep Revalidati­ewetenscha­ppen (UGent). “Een Britse studie wijst zelfs uit dat onze voeten gemiddeld twee maten groter zijn. Bij mannen ging het van 41 naar 43.” De verklaring? Ons lijf wordt steeds langer. Dan is het maar goed ook dat onze voeten mee- groeien, zegt professor Roosen. “Het is de basis waar ons lichaam op staat. Niet dat we anders zouden omvallen – vandaag bestaan er ook grote mensen met kleine voeten – maar het bemoeilijk­t wel het voortbeweg­en: het vraag meer inspanning van de spieren.”

Schoentje knelt

Om dezelfde reden zijn onze voeten ook breder dan vroeger. Alleen spelen fabrikante­n daar nog niet altijd op in. “Studies tonen aan dat 88 procent te nauwe schoenen draagt. Dat komt omdat de leest, de pasvorm waarop confecties­choenen gebaseerd worden, niet mee geëvolueer­d is. Behalve bij dure merken. Wellicht omdat we smallere schoenen nog altijd eleganter vinden en brede dus minder goed verkopen.” Dat zal dan toch moeten veranderen, als de generaties na ons blijven groeien. Al twijfelen wetenschap­pers eraan of dat zal gebeuren. “We denken dat het plafond intussen bereikt is en dat de volgende evolutie niet meer zo spectacula­ir zal zijn als de afgelopen dertig jaar. Maar echt zeker kunnen we daar niet van zijn, natuurlijk.”

Dus wie weet kopen onze nakomeling­en over enkele eeuwen toch nog sneakers in maat 60.

Enkele jaren geleden was 42 nog het meest verkocht, vandaag is dat 43. En 47 en 48 zijn intussen zelfs al courante maten geworden

Peter VAVEDIN Schoenen Ambiorix

 ?? FOTO AFP ?? Actrices Margot Robbie, Nicole Kidman en Laura Dern op de eerste rij tijdens de modeshow van Raf Simons voor Calvin Klein.
FOTO AFP Actrices Margot Robbie, Nicole Kidman en Laura Dern op de eerste rij tijdens de modeshow van Raf Simons voor Calvin Klein.
 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER ?? Evert De Bruycker van Schoenen Moernaut. “In sommige reeksen kopen we de kleinste maten zelfs niet meer aan.”
FOTO FRANK BAHNMULLER Evert De Bruycker van Schoenen Moernaut. “In sommige reeksen kopen we de kleinste maten zelfs niet meer aan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium