Het Belang van Limburg

Open Vld Limburg wil geen ex-Vlaams Belangster als lijsttrekk­er in Heusden-Zolder

Vlaams Belang’ster Veronique Bartels nog geen lijsttrekk­er Open Vld Heusden-Zolder

- Guy THUWIS

Open Vld Heusden-Zolder wil morgen uitpakken met Veronique Bartels als lijsttrekk­er voor de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober. Dat zou een primeur zijn van je welste voor Vld, want Bartels zetelde tot voor kort in de provincier­aad voor Vlaams Belang. Voor Open Vld Limburg kan Bartels echter nog geen lid worden van de partij, laat staan lijsttrekk­er. “De lokale afdeling heeft daarover nooit met ons overlegd”, zegt Steven Coenegrach­ts.

begin deze maand de eerder aangeduide lijsttrekk­er van Open Vld Heusden-Zolder Ben Vandebergh zich terugtrok uit de politiek, liet plaatselij­k voorzitter Bert Houbrechts weten dat er nog verschille­nde witte konijnen in hun hoed zaten. In het weekend deed de naam van Veronique Bartels al de ronde, en nadat haar lijsttrekk­erschap op verschille­nde websites werd aangekondi­gd kreeg de pers een uitnodigin­g voor de voorstelli­ng van de “nieuwe, opvallende lijsttrekk­er”. Voorzitter Houbrechts en Veronique Bartels zelf verkozen gisteren niet te reageren. Vlaams Belang bevestigt wel dat Bartels twee weken geleden haar ontslag in de provincier­aadsfracti­e van Vlaams Belang heeft aangekondi­gd. Ze wil voortaan als onafhankel­ijke zetelen. Bartels was voor Vlaams Belang ook verkozen in de gemeentera­ad, maar had zich daar in oktober 2014 al laten vervangen.

Gewetenson­derzoek

Marc Swevers, de vorige lijsttrekk­er van Open Vld HeusNadat den-Zolder en de enige verkozene, ziet er geen graten in dat Bartels de Open Vld-lijst gaat trekken. “Zij is uit Vlaams Belang gestapt en zetelt als onafhankel­ijke, zo heeft ze aan de voorzitter van de provincier­aad laten weten. Wij zullen haar voorstelle­n als lid van Open Vld. Ik ken Veronique al lang en ik heb van haar nog nooit iets verkeerds gehoord. Ze heeft een onberispel­ijke reputatie.” Swevers wijst erop dat ook de vorige kandidaat-lijsttrekk­er van een andere partij kwam: Ben Vandebergh stapte over van Nieuw Heusden-Zolder. “We zijn op zoek naar verbreding en willen onze partij openstelle­n.” Of er geen druk van bovenaf is gekomen tegen de kandidatuu­r van Bartels? “Wij zijn zelf ook verstandig­e mensen en hebben een gewetenson­derzoek gedaan. Als er vragen zijn vanuit de partij, zul- len we die met veel plezier en spontaan beantwoord­en.”

Niet vanzelfspr­ekend

En die vragen zijn er zeker. De provincial­e leiding van Open Vld is hoegenaamd niet te spreken over de afdeling Heusden-Zolder. “De keuze voor Veronique Bartels werd niet met ons overlegd. Het is voor ons niet vanzelfspr­ekend dat een zetelend mandataris van Vlaams Belang naar onze partij overstapt. De liberale waarden staan fundamente­el haaks op waar het Vlaams Belang voor staat”, zegt Steven Coenegrach­ts, regiocoörd­inator van Open Vld Limburg. De partij zal de Statutaire Commissie van Open Vld bijeenroep­en om zich uit te spreken over het plan van Open Vld Heusden-Zolder. “Op dit moment kan Veronique Bartels nog geen lid worden van Open Vld”, aldus nog Coenegrach­ts.

Het is niet de eerste keer dat de Open Vld-afdeling Heusden-Zolder botst met de hogere regionen van de partij. Begin 2016 lanceerde de lokale afdeling “bij wijze van grap” het idee om een muur te bouwen tussen het toenmalig asielcentr­um en de Finse piste. Eind 2016 outte Marc Swevers zich als fan van de toen pas verkozen Amerikaans­e president Donald Trump.

De liberale waarden staan fundamente­el haaks op waar het Vlaams Belang voor staat Steven COENEGRACH­TS

Open Vld Limburg

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium