Het Belang van Limburg

Strengere straffen voor kleine overtreder­s in het verkeer

Gespannen sfeer tussen families bij start van proces tegen Luciano W.

- Caroline VANDENREYT

BRUSSEL - Verkeerszo­ndaars die vaak in de fout gaan, maar nooit veroordeel­d worden omdat ze meteen de onmiddelli­jke inningen betalen, moeten harder worden aangepakt. Dat stelt minister van Mobiliteit François Bellot (MR) voor. Hij onderzoekt strengere straffen voor zogeheten ‘minirecidi­visten’. Een wetswijzig­ing is daarvoor niet nodig. De mobiliteit­sorganisat­ies zijn voor: “Bestuurder­s die wekelijks 140 rijden op de snelweg zijn erg gevaarlijk.”

ZONHOVEN/GENK - “Luciano (24) is fysiek niet agressief, verbaal kan hij wel eens uithalen. Omdat hij Tourette heeft. Maar ik heb nooit schrik van hem gehad”, getuigde mama W. gisteren voor de Hasseltse rechtbank, waar het proces is gestart tegen haar zoon, die terechtsta­at voor de dood van Bart Loisen, de papa van zijn exliefje. Geen schrik? In een sms’je had ze nochtans geschreven dat er eens doden zouden vallen. “De agressie was alleen verbaal”, herhaalde de Zonhovense. Vreemd, vonden de rechters: kan je iemand dan ‘doodpraten’?

Twee jaar zijn ze samen geweest, af en aan: Zonhovenaa­r Luciano W. (24) en Tamara L. (23) uit Houthalen-Helchteren. Tot zij er in het voorjaar van 2015 een punt achter zette. Maar Luciano was haar blijven stalken, klonk het. “Ik had zijn nummer zelfs geblokkeer­d. Een paar dagen voor de feiten kreeg ik dan berichtjes via zijn nieuw gsm-nummer. Dat ik mensen had opgezet om zijn 15-jarig zusje te pesten. Hij stuurde bedreiging­en”, beschreef het meisje voor de correction­ele rechtbank. “Nee, het was de papa van Tamara die mijn zoon bedreigde. Elke zondag kreeg hij die sms’jes”, reageerde mama W.

Het was bij haar aan de deur dat Genkenaar Bart Loisen (46), met twee cafévriend­en, die nacht van 1 juni 2015 had gestaan. “Rond 4 uur werd er opeens op de deur en de ramen gebonkt. Ik dacht dat het de mannen waren die de container kwamen leveren, omdat we gingen verhuizen. Daarom heb ik opengedaan.”

Vechten

Het was tot een discussie gekodaan.” men, met duwen en trekken. Zij had de deur gesloten opdat haar zoon niet in de ruzie betrokken raakte. “Drie keer heb ik gevraagd te vertrekken, die man was altijd welkom om het erover te hebben maar op een ander tijdstip. Maar opeens stond Luciano daar ook. Loisen heeft hem meteen op de grond geduwd, Luciano is rechtgesta­an en ze zijn beginnen vechten. Ik probeerde nog tussen te komen maar de papa duwde mij op de grond. De twee andere mannen riep ik om hulp, maar zij moeiden zich niet. Met een losgeschro­efde tafelpoot, die daar lag voor de verhuizing, heb ik hem dan maar geslagen op zijn schouder.” Van de steekparti­j heeft ze niets gezien, benadrukte de moeder. “Een mes in de hand van Luciano al evenmin. Ik ben naar die andere mannen gelopen maar toen ik me omdraaide, was het gevecht ge- Loisen was in zijn auto gestapt, had zelf nog een paar meter gereden maar stuikte dan in elkaar. “Ik zag dat het ernstig was. We hebben hem op de achterbank gelegd, met mijn trui op de wonde, en zijn dan meteen richting ziekenhuis gereden”, reageerde de 39-jarige kennis van Loisen, met wie hij die avond aan de toog had gehangen. “In dat café viel niet veel meer te beleven, we zouden elders nog even gaan, maar onderweg zei Bart dat hij in de buurt nog effe iets moest uitpraten.”

Lever

Dat Loisen tijdens het gevecht naar zijn maten had geroepen ‘om het werk te komen afmaken’, kon hij zich niet herinneren. “Ze hadden ruzie, er werd veel geschreeuw­d.” Uiteindeli­jk was het een messteek in de lever die de Genkenaar fataal zou worden. “Met aanzienlij­k bloedverli­es”, aldus de wetsdokter. Verder waren er ook nog bloeduitst­ortingen op de schouder en de arm en kneuzingen op de knokkels. “Wat we wel meer zien bij het uitdelen van vuistslage­n.”

Club

Dochter Tamara wist niet dat Loisen die nacht naar Luciano zou gaan, vertelde ze. “De relatie tussen hen was al verzuurd toen wij nog samen waren, na een sms van papa dat hij gehoord had dat Luciano snoof”, zei het meisje. Ook tegenover haar was haar ex-lief agressief geweest, gaf ze aan. Waarom ze dan bij hem was gebleven, vroegen de rechters fijntjes. “Ik was blind.” Berichtjes via de gsm spelen in dit drama hun eigen rol. Zo had Tamara naar haar vader gestuurd dat ‘de club aan het vergaderen was over Luciano’ en dat ze naar zijn huis zouden trekken. Neen, heette het gisteren, het was gewoon de bedoeling dat een vriend des huizes met de opa van Luciano ging praten. Ze had dat alleen anders ‘verwoord’ om papa gerust te stellen. Ook de mama van Luciano reageerde opvallend toen zoonlief stuurde dat hij Bart ‘gestoken’ had. Dat hij het verdiende, na haar op die manier uit zijn slaap te halen. “Een reactie in shock. Hij was mijn zoon al zo lang aan het stalken.”

Vrijlating

De psycholoog kwam tot slot getuigen dat er toch antisocial­e trekjes in het karakter van Luciano zitten. Of hij niet ooit had gezegd dat iemands handelen in het verleden de beste voorspelle­r van zijn toekomstig gedrag is, wilde aanklager Boyen weten. Daarmee verwees hij duidelijk naar het palmares van Luciano, die tijdens zijn voorwaarde­lijke vrijlating voor de dood van Loisen ’s nachts het nieuwe lief van de ex van een vriend geslagen heeft met een alarmpisto­ol.

Zelf krijgt Luciano op 22 juni het woord. De kinderen van Loisen, zijn zus en partner stellen zich burgerlijk­e partij. De sfeer tussen de families was zichtbaar geladen. “Waarom krijgen zij slachtoffe­rhulp en ik niet?”, vroeg mama W..

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Gisteren is het proces tegen Luciano W. begonnen. In juni 2015 stak hij de vader (kleine foto) van zijn lief dood.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Gisteren is het proces tegen Luciano W. begonnen. In juni 2015 stak hij de vader (kleine foto) van zijn lief dood.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium