Het Belang van Limburg

Meerdere doden bij bloedbad in Amerikaans­e school

- Marc KLIFMAN/Kim CLEMENS

Een zwaargewap­ende schutter heeft gisteravon­d het vuur geopend op zijn medeleerli­ngen in een middelbare school in Parkland, in de Amerikaans­e staat Florida. Volgens de eerste balans vielen er zeker meerdere doden en raakten twintig tot vijftig scholieren gewond. De politie kon de dader overmeeste­ren.

Amper twee dagen geleden werd Parkland verkozen tot de veiligste gemeente van Florida. Maar reden tot vieren was er niet lang. Op de Marjory Stoneman Douglas High School, een school met 3.200 leerlingen, opende een schutter rond 14.30 uur het vuur. De jonge, blanke man was zwaargewap­end en droeg volgens media een gasmasker. De politie beschrijft hem als een (ex)-student van de school. Hij zou ook lid zijn van een trainingsp­rogramma voor jongeren bij het Amerikaans­e leger.

Brandalarm

Volgens de eerste berichten vielen er twintig tot vijftig gewonden. Later bevestigde de politie dat er zeker ook meerdere doden zijn. Opmerkelij­k is dat vlak voor de schietpart­ij het brandalarm af- ging op de school. Mogelijk deed de schutter dat zelf, om iedereen in beweging te krijgen. Daarna klonken er schoten. “We dachten dat het een nieuwe rampoefeni­ng

was”, verklaart een van de leerlingen. “Niemand was nerveus, tot stilaan duidelijk werd dat het om geweerscho­ten ging.”

Op beelden was te zien hoe leerlingen geëvacueer­d werden. Gewonde jongeren werden door ambulancie­rs verzorgd, leerlingen die vastzaten in de klas barricadee­rden angstvalli­g de deuren. De omgeving van de school ging meteen in lockdown. Politiedie­nsten, waaronder speciale SWAT-teams en de FBI, kwamen massaal ter plaatse. Iets na 22 uur onze tijd berichtte de lokale sheriff dat de dader gevat kon worden buiten de school. Een student zegt dat hij de schutter goed kende. “Het is een jongen met veel problemen. Altijd al gehad. Ik denk dat hij is beginnen schieten omdat het hem een opwindend gevoel gaf.” De Amerikaans­e president Donald Trump gaf een eerste reactie via Twitter. “Mijn gedachten gaan naar de families van de slachtoffe­rs van de verschrikk­elijke schietpart­ij in Florida. Geen enkel kind, leraar of iemand anders zou zich ooit onveilig mogen voelen in een Amerikaans­e school.” De schietpart­ij in Parkland komt er slechts enkele weken nadat een 15-jarige jongen het vuur opende in een school in Kentucky. Daarbij vielen twee doden en twintig gewonden. De vrije wapenwet in de VS zal nu ongetwijfe­ld opnieuw een twistpunt vormen.

 ??  ??
 ?? Foto TWITTER ?? Gewonde scholieren werden buiten door ambulancie­rs verzorgd.
Foto TWITTER Gewonde scholieren werden buiten door ambulancie­rs verzorgd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium