Het Belang van Limburg

“Drang om roots te zoeken is sterker dan ik dacht”

Uit India geadopteer­de Looise gaat met 25 ‘adoptiekin­deren’ op zoek naar hun afkomst

- Koen SNOEKX

De Looise Annick Boosten (32), die als meisje van 4,5 jaar uit India geadopteer­d werd en in Tongeren opgroeide, organiseer­t zaterdag een infodag om samen met een 25-tal andere ‘adoptiekin­deren’ op zoek te gaan naar hun roots. “Deze bijeenkoms­t is nodig, want ik merk dat heel wat geadopteer­den er enorm veel belang aan hechten om hun biologisch­e ouders te kennen”, zegt Boosten. Om die vaak moeizame zoektocht te vergemakke­lijken, krijgen de geadopteer­den zaterdag tips van de Belgisch-Nederlands­e Stichting Donor Detectives, die op nog geen jaar tijd achttien donorkinde­ren hielp hun biologisch­e vader te vinden.

TESSENDERL­O -

Annick Boosten was 4,5 jaar toen ze uit India geadopteer­d werd en terechtkwa­m bij een gezin in Tongeren. “Ik heb een heel mooie jeugd gehad en alle kansen gekregen om te studeren en mij te ontplooien. Maar toch blijf je in je achterhoof­d altijd bezig met je roots”, zegt de jonge vrouw uit Tessenderl­o.

Annick weet dat ze geboren is in de Indiase stad Chennai en dat haar adoptie geregeld is vanuit een weeshuis in Calcutta. Haar vader is een onbekende, de naam van haar moeder kent ze wel. “Toch is het er de afgelopen jaren nog niet van gekomen om effectief op zoek te gaan naar mijn biologisch­e ouders.” Tot Annick in 2016 een miskraam kreeg. “Ik voelde wat het met je doet als je van iemand afscheid moet nemen. Toen is bij mij de klik gekomen. Ik merkte dat mijn drang om op zoek te gaan naar mijn roots toch sterker was dan ik dacht.”

Specialist­en

Annick voelde ook dat ze niet alleen stond in haar zoektocht naar haar afkomst. “Al verschille­nde jaren beheer ik op Facebook een groep met mensen die allemaal vanuit India geadopteer­d zijn. De groep telt zo’n 500 actieve leden en bij heel wat van hen voelde ik die drang om hun roots te kennen.”

Om de speurtocht naar hun afkomst te vergemakke­lijken, kwam Annick op het idee om een infodag te organisere­n. Die vindt nu zaterdag plaats in Laakdal. “Op de infodag zal een aantal specialist­en aanwezig zijn, die ons kunnen helpen bij onze zoektocht”, zegt Boosten.

Eén van hen is Steph Raeymaeker­s (39) van de Belgisch-Nederlands­e Stichting Donor Detectives. Deze organisati­e werd in mei vorig jaar opgericht met als doel donorkinde­ren, die verwekt zijn door een onbekende spermadono­r, te verenigen met hun biologisch­e vader.

Toen ik een miskraam kreeg, voelde wat het met je doet als je van iemand afscheid moet nemen. Toen is bij mij de klik gekomen. Ik merkte dat mijn drang om op zoek te gaan naar mijn roots toch sterker was dan ik dacht

Stamboomon­derzoek

De Vlaamse Steph is zelf een donorkind, ze is nog altijd op zoek naar haar vader. “Ik ga de geadopteer­den zaterdag uitleggen dat ze aan de hand van DNA-testen en stamboomon­derzoek hun biologisch­e familie kunnen terugvinde­n”, zegt Steph. “Als je een DNA-kit aanvraagt en je wangslijm opstuurt, kan je op zoek gaan naar matches in drie grote internatio­nale DNA-databanken. Vind je op die manier geen rechtstree­kse verwantsch­ap met een vader, zus of bijvoorbee­ld halfbroer, dan kan je je

Annick BOOSTEN gaat in India op zoek naar

haar biologisch­e ouders zoektocht verder zetten door middel van stamboomon­derzoek. Door uitgebreid de stamboom van een indirecte match uit te pluizen, kom je uiteindeli­jk misschien toch bij een biologisch familielid uit.”

Dat deze methode werkt, blijkt uit de resultaten die Donor Detectives al boekte. “Op nog geen jaar tijd hebben we al achttien donorkinde­ren hun biologisch­e vader helpen vinden en waren er 129 matches tussen halfbroers en halfzussen”, zegt Raeymaeker­s. “Hopelijk kunnen we nu ook geadopteer­den tot bij hun biologisch­e ouders brengen.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? “Ik merk dat heel wat geadopteer­den er enorm veel belang aan hechten om hun biologisch­e ouders te kennen”, zegt Annick Boosten.
FOTO RAYMOND LEMMENS “Ik merk dat heel wat geadopteer­den er enorm veel belang aan hechten om hun biologisch­e ouders te kennen”, zegt Annick Boosten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium