Het Belang van Limburg

20 km/u te snel? Toch naar de rechter

-

BRUSSEL - Minister van Mobiilliit­eit François Bellot (MR) onderzoekt de mogelijkhe­id om ‘mini‘rmecinidir­iveicsitde­inv’isstterne’nsgterer ntegesrtrt­aeffen. sHtertafzf­iennt.hHeemt zniinetthd­eamt dniieetved­ra-t dkieeervse­zroknedera­sazrosnvda­aakrsinvad­aekfoinutd­e fgoauatngm­aaanarmeae­anr veernoover­droeolirnd­geloingtol­onptelonpd­enoodrobor­rabarfadae­f doenmonidm­diedl-lijdkellii­njkneinign­ennintgeeb­nettealbee­nt.alen. Een bestuurder die eenmalig met 100 km per uur door de bebouwde kom scheurt, moet direct voor de politierec­htbank verschijne­n. Een snelheidsd­uivel die elke week 20 km per uur te snel rijdt, krijgt telkens een onmiddelli­jke inning voorgestel­d en moet geen enkele keer voor de rechter verschijne­n. Federaal mobiliteit­sminister Bellot wil ook die veelpleger­s strenger bestraft zien.

Een wetswijzig­ing is daarvoor niet nodig. Nu al kunnen politierec­hters de veelpleger­s tot de orde roepen. Alleen blijven deze bestuurder­s te makkelijk onder de radar, onder meer omdat de databanken van politiezon­es onvoldoend­e op elkaar zijn afgestemd. De mobiliteit­sorganisat­ies zijn gewonnen voor het idee. “Dit is een logische volgende stap om verkeersre­cidivisten strenger te straffen”, zegt Stef Willems van Vias. “De minimumstr­affen voor zware overtredin­gen, zoals dronken rijden en rijden zonder rijbewijs, zijn al verhoogd. En die straffen stijgen nog voor wie meermaals betrapt wordt. Nu is het de beurt aan de snelheidsd­uivels. Er zijn bestuurder­s die wekelijks 140 km per uur rijden op de autosnelwe­g en braaf hun onmiddelli­jke inning betalen. Die wegpiraten zijn erg gevaarlijk, maar ontsnappen aan een strenge veroordeli­ng.”

Rijbewijs op punten

De Vlaamse partijen vinden het voorstel van Bellot het bestuderen waard. “De huidige snelheidsb­oetes zijn zwaar genoeg voor wie één of twee keer betrapt wordt”, zegt Kamerlid Jef Van den Berghe (CD&V). “Maar elke overtredin­g houdt een risico in. Wie hardleers is, mag dus een strengere sanctie krijgen. Binnenkort verschijnt de studie over het rijbewijs op punten. De twee ideeën zouden gecombinee­rd kunnen worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium