Het Belang van Limburg

Wij Afrikanen

- Koen VANMECHELE­N Kunstenaar

Ze vonden hem in 1903 in een grot in Somerset, Engeland. Hij was al meer dan 10.000 jaar dood, millennial­ang verborgen in de grot die hem nu weer tot leven bracht. Niet als een van de goed geconserve­erde, eeuwenoude moeraslijk­en uit de gedichten van Seamus Heaney, maar als skelet met een uitzonderl­ijk goed bewaard DNA. Dankzij de koude geborgenhe­id van de stenen baarmoeder die hem voor de toekomst had bewaard. En met hem, zo bleek afgelopen week, ook een verbijster­end geheim.

Uit DNA-onderzoek van deze Cheddar Man, concludeer­den genetici dat hij blauwe ogen had en een donkere huid. De mensen die toen via het Midden-Oosten het ijsvrije deel van Europa hadden bereikt, waren donkerhuid­ig en hun ogen parelden blauw of groen. De oudste moderne Europeanen, met andere woorden, hadden niks wit, blank of rozig. Het waren zwarte of donkerbrui­ne jagersvoed­selverzame­laars. “Hij is een van de onzen”, kopte een column in de krant The Guardian.

Slechts 300 generaties scheiden ons van deze jager. Zo snel verandert de kleur van een huid. Niet door de kou, maar omdat het dieet van de eerste landbouwer­s, duizenden jaren later, zo arm aan vitamine was dat Moeder Natuur hun vitamine D-aanmaak opkrikte met een lichtere huid. Het verrassend­e geheim van de Cheddar Man is een vingerwijz­ing, en een herinnerin­g aan dat wat wij, witte mensen, echt zijn. We zijn bruin, zwart, beige, wit, rodig, gelig, net zoals alle andere menselijke dieren op onze planeet die ons voorafging­en en ons zullen volgen.

De Cheddar Man is de perfecte mix van wat de mens is. Heden ten dage zou hij een paragon van schoonheid zijn, een blauwogige Afrikaan, een genetische parel die de massa’s zou fascineren. Zeldzaam, knap, uniek. Eigenschap­pen die diep in het genetische potentieel van ons allemaal sluimeren, en die wachten op het juiste moment om de grot te verlaten.

Het geheim van de Cheddar man is in wezen een vaak ingetrapte deur. Onze menselijke roots zijn vastgeklon­ken in zwart-Afrika. Dat ontkennen, dat negeren is onszelf en onze gezamenlij­ke weg naar een betere toekomt op de helling zetten.

Mister Cheddars blauwe ogen vertellen nog een ander verhaal. Blauw verspreidd­e zich in die periode razendsnel als een gevolg van de vele migraties over het Europese continent. Migreren over enorme afstanden was toen gewone koek. Mix ‘n mingle, diversitei­t was de norm van de dag. Pas na de introducti­e van de landbouw gingen we steeds meer op een lap grond zitten, begonnen we te vechten om dat lapje, en nam de diversitei­t af. En namen de ziektes toe. De rest is geschieden­is.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium