Het Belang van Limburg

Gevallen hulpverlen­er Roland Van Hauwermeir­en reageert voor het eerst op Oxfam-seksschand­aal

- Tommy HUYGHEBAER­T/Tim LESCRAUWAE­T

De gevallen Oxfamtopma­n Roland Van Hauwermeir­en (68) reageert voor het eerst op de internatio­nale verontwaar­diging over de seksfeestj­es die hij herhaaldel­ijk organiseer­de in noodgebied­en. De Belg hoopt dat zijn kant van het verhaal het juiste licht zal werpen op de feiten. “Want nu wordt alles overdreven. En dat doet pijn, vooral omdat mijn familie me niet meer wil zien.” De hele wereldpers noemt hem de spil in het seksschand­aal dat Oxfam nu zo hard treft. Roland Van Hauwermeir­en trotseert de storm in de anonimitei­t van de Belgische kust. Hij woont er alleen – in 2015 scheidde hij – twee hoog in een oud appartemen­tsgebouw aan de zeedijk. Maar rust vindt hij er niet. Wanneer we aanbellen, opent een getekende man de deur op een kier. Zijn lippen trillen, zijn lichaam beeft. Van de trotse en gewaardeer­de internatio­nale hulpverlen­er blijft niets meer over.

“Ik heb helemaal geen zin om te reageren”, klinkt het eerst. “Wat ik overal zie verschijne­n, is zwaar om dragen. Het doet pijn. Het is vooral heel erg dat mijn familie me niet meer wil zien. Maar nu zeg ik alweer veel te veel.”

Schaamrood

Roland Van Hauwermeir­en komt binnenkort naar buiten met een officiële verklaring, zegt hij. Via zijn advocaat. Hij hoopt daarna verder niet meer gestoord te worden. “Maar weet dat er heel veel mensen – ook bij de internatio­nale media – het schaamrood op de wangen zullen krijgen als ze mijn versie van de feiten horen. Niet dat ik alles ontken. Dat zeker niet. Er zijn zaken die correct beschreven worden. Maar ik lees ook veel leugens en overdrijvi­ngen. Iedere week feesten? Chique villa’s? Vrouwen betaald met geld van de organisati­e?” En dan gaat de deur onverbidde­lijk dicht.

Roland VAN HAUWERMEIR­EN Intussen komen steeds meer details over het leven van Van Hauwermeir­en als humanitair hulpverlen­er naar boven. Zijn carrière startte hij bij Caritas Internatio­nal in 1995, nadat hij was gedetachee­rd door het Belgische leger.” Bij Caritas konden ze zijn ervaring bij de logistieke eenheden heel goed gebruiken, en zijn inbreng werd geapprecie­erd. Dat is alleszins de eerste conclusie van een inderhaast gestart intern onderzoek.

“Toen vorige week de naam van Van Hauwermeir­en werd gekoppeld aan seksfeestj­es met vrouwen in noodgebied­en, wilden we onmiddelli­jk uitzoeken of hij zich ook bij ons schuldig had gemaakt aan dergelijke feiten”, zegt Gilles Cnockaert van Caritas. “We ondervroeg­en alle mogelijke mensen die met hem samenwerkt­en tussen 1995 en 1999. Niemand merkte ooit iets verkeerd op. Integendee­l. We krijgen niets dan lof te horen over zijn werk.”

Veel kon hij ook niet mispeutere­n. Van Hauwermeir­en werkte toen voornameli­jk op de zetel in Brussel. Zijn opdrachten in het buitenland waren beperkt en altijd zeer tijdelijk. In 1999 verliet Van Hauwermeir­en Caritas. “Uit eigen vrije keuze. Niet omdat wij hem ontsloegen.”

Weet dat heel veel mensen het schaamrood op de wangen zullen krijgen als ze mijn versie van de feiten horen

Seksfeestj­es voor collega’s

Daarna ging Van Hauwermeir­en wel zijn boekje te buiten: in 2004 in Liberia met de Britse organisati­e Merlin, in 2008 in Tsjaad, en in 2010 na de aardbeving in Haïti. Hij liet geregeld lokale vrouwen en volgens bepaalde bronnen ook minderjari­ge meisjes oppikken voor seks. Of hij betaalde hen om seksfeestj­es voor zijn collega’s op te vrolijken. Tussen al die schandalen door trad Van Hauwermeir­en in internatio­nale media wel op als woordvoerd­er-moraalridd­er bij de heisa rond de organisati­e Zoe’s Ark. Medewerker­s van de Franse organisati­e probeerden 103 vluchtelin­genkindere­n te ontvoeren. “Het werk van de andere ngo’s zal hier niet onder lijden”, zei hij toen. “We blijven helpen zoals we eerder deden. De mensen zijn slim genoeg om een verschil te maken tussen de organisati­es die hulp bieden en de organisati­es waar er iets meer achter zit.” Hoewel getuigen meermaals de alarmbel luidden, kon Van Hauwermeir­en tot in augustus 2014 blijven werken bij ngo’s. Bij Action Against Hunger, zijn laatst gekende werkplek, kennen ze geen klachten over de Belg. “Maar we onderzoeke­n wel of hij iets mispeuterd­e in de periode dat hij voor ons werkte.”

 ?? Foto HBVL ?? Roland Van Hauwermeir­en.
Foto HBVL Roland Van Hauwermeir­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium