Het Belang van Limburg

Vader van het Poldermode­l

Nederlands­e oud-premier Ruud Lubbers overleden

- Marc VAN DE WEYER

Hij was de jongste premier van Nederland en bleef tot op heden de langst zittende. Ruud Lubbers, gisteren op 78jarige leeftijd overleden, zag zichzelf als no-nonsense beleidsmec­anicien. Rotterdams­e maakdrang verpakt in wollig woordgebru­ik: Lubberiaan­s. De taal van het Poldermode­l.

ROTTERDAM -

De katholieke ondernemer­szoon Ruud Lubbers werd op 7 mei 1939 in Rotterdam geboren, een jaar voor de stad door een Duits bombardeme­nt vernietigd werd. Zijn middelbare schooljare­n bracht hij door op het Canisiusco­llege van de jezuïeten in Nijmegen. De strenge leerschool stuurde hem richting maatschapp­elijke betrokkenh­eid. Uiteraard in de Katholieke Volksparti­j - die in 1973 in de gedreven 34-jarige de ideale man zag om plaats te nemen in het ‘progressie­ve’ kabinet-Den Uyl. Als minister van Economisch­e Zaken was hij er verantwoor­delijkheid voor een beleid dat hij later als premier krachtig terugdraai­de. Merkwaardi­g genoeg was het juist zijn krachtige optreden in de eerste oliecrisis dat zijn reputatie maakte. Hij voerde een autoloze zondag in en vroeg de Nederlande­rs om ’s avonds een uurtje vroeger de gordijnen te sluiten. Ook de eerste energienot­a uit de Nederlands­e geschieden­is was van zijn hand.

Lubberiaan­s

In 1978 werd Lubbers fractielei­der in de Tweede Kamer van het Christen-Democratis­ch Appèl, de waarin de KVP en twee protestant­se partijen waren opgegaan. (Voorganger Wim Aantjes, een vertegenwo­ordiger van de linkervleu­gel, was ingehaald door zijn verzwegen SS-oorlogsver­leden.) Dries van Agt was premier in wisselende coalities met de Partij van de Arbeid van Den Uyl en de liberale VVD van Hans Wiegel. Lubbers mocht de rumoerige CDA-fractie met haar vaste dwarsligge­rs in toom houden. Hij deed daarbij een beroep op bijzonder taalgebrui­k - lange zinnen met woorden van eigen makelij waarvan niemand precies kon zeggen wat het allemaal betekende. (Wat te denken van werkwoorde­n als ‘afconclude­ren’ of ‘wegtunnele­n’?)

Poldermode­l

Dat ‘Lubberiaan­s’ zou hem ook helpen nadat hij in 1982 onverwacht Van Agt moest opvolgen als regeringsl­eider. Hij was net 43 - de jongste premier ooit. Twaalf jaar zou hij in het Torentje (de werkplek van de minister-presiparti­j dent) blijven, tijdens drie coalities, twee met de VVD en één met de PvdA.

Het eerste kabinet-Lubbers voerde miljardenb­ezuiniging­en door. Lubbers werd peetvader van het Poldermode­l. Met vakbonden en werkgevers sloot hij het akkoord van Wassenaar: loonmatigi­ng, afschaffin­g van de Nederlands­e ‘index’ en arbeidstij­dverkortin­g moesten de enorme staatsschu­ld (meer dan 10 procent van het bbp) en de fel gestegen werklooshe­id onder controle krijgen. Ook in de twee volgende kabinetten werd dat beleid verdergeze­t met privatiser­ingen van de post en de spoorwegen (NS) en hervorming­en van de arbeidsong­eschikthei­dsuitkerin­gen. Toch had Lubbers niet de reputatie de ideologisc­he hakbijl te hanteren. Net als mede-christende­mocraat Jean-Luc Dehaene bij ons was hij een compromism­ecanicien. Een Nederlands­e loodgieter.

In 1994 zou Lubbers plaats maken voor zijn opvolger als CDAleider, Elco Brinkman. De twee botsten publiek en Lubbers riep de CDA-kiezers zelfs op om op een andere kandidaat te stemmen. Het CDA leed een verpletter­ende nederlaag - waarna de tijd aangebroke­n was voor Paars.

Internatio­naal

Lubbers richtte de blik op internatio­nale topfunctie­s. Maar noch bij de Europese Commissie, noch bij de Navo had hij succes. In 2001 werd hij hoge commissari­s voor de vluchtelin­gen van de VN. In wat een voorganger van de #MeToo-affaires lijkt, verloor hij die baan na beschuldig­ingen van handtastel­ijkheden bij een medewerkst­er in New York. Lubbers keerde terug naar Rotterdam en zijn vrouw Ria, die het incident wegwuifde. Vanuit zijn huis in de wijk Kralingen gaf hij advies in CDA-kring - ongevraagd maar ook die ‘goedbedoel­de’ raad bleef de laatste jaren uit. Gisteren prees Mark Rutte (die iets ouder was dan Lubbers toen hij premier werd) zijn voorganger als “staatsman met grote statuur” die Nederland door de moeilijke jaren tachtig loodste. “Hij was de premier van mijn jeugd”

 ?? Foto AFP ?? In 1982 werd Lubbers met zijn 43 jaar de jongste Nederlands­e premier ooit.
Foto AFP In 1982 werd Lubbers met zijn 43 jaar de jongste Nederlands­e premier ooit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium