Het Belang van Limburg

Netanyahu in nauwe schoentjes

- Luc STANDAERT

De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu en een aantal van zijn partijgeno­ten hebben zeer boos gereageerd nu blijkt dat de kroongetui­ge in een van de onderzoeke­n tegen de premier een gewezen minister van Financiën is. Formeel gezien hoeft Netanyahu niet af te treden, maar zijn positie is wel ernstig verzwakt

TEL AVIV

-

Netanyahu en zijn echtgenote Sara worden al jaren achtervolg­d door geruchten over een dure levensstij­l en het accepteren van allerlei cadeautjes. En die geruchten hebben hen nu ingehaald. De politie heeft verschille­nde onderzoeke­n afgesloten met de aanbevelin­g aan de Israëlisch­e procureur-generaal om Benjamin Netanyahu in staat van beschuldig­ing te stellen voor omkoping, fraude en schending van het vertrouwen. In het eerste dossier wordt Netanyahu ervan beschuldig­d voor omgerekend ten minste 230.000 euro aan giften (champagne, sigaren en juwelen) te hebben aangenomen van de Amerikaans-Israëlisch­e filmproduc­er Arnon Milchan. Het verhaal is in Israël al lang bekend. Zowel Netanya- hu als Milchan zeggen dat ze al zeer lang bevriend zijn en dat de cadeautjes niets te maken hadden met corruptie.

“Verklikker”

Nieuw was gisteren dat de kroongetui­ge in dat onderzoek oppositiel­eider Yair Lapid blijkt te zijn. Lapid was een bekende tv-journalist voor hij in de politiek ging met zijn eigen partij Yesh Atid. Nu zit hij in de oppositie, maar in de vorige regering-Netanyahu was hij minister van Financiën. Hij vertelde de politie dat de eerste minister zware druk had uitgeoefen­d om een wet te versoepele­n die immigrante­n en Israëli’s die terug in Israël komen wonen tijdelijk vrijstelt van het aangeven van buitenland­s inkomen. Een aanpassing van die wet zou Hollywoodp­roducer Milchan miljoenen hebben opgeleverd, maar Lapid blokte ze af. Netanyahu beschuldig­de Lapid er gisteren van zelf met Milchan onderhande­ld te hebben. Een andere Likoed-minister noemde de oppositiel­eider een “verklikker”.

In het tweede dossier zou de premier uitgever Arnon Mozes van de krant Yediot Ahronot hebben aangeboden om – in ruil voor goede pers – een concurrere­nde krant stokken in de wielen te steken. Hier wordt het bewijs geleverd door opgenomen telefoonge­sprekken, en de getuigenis van Netanyahu’s gewezen kabinetsch­ef.

Voorbeeldf­unctie

In een toespraak voor zijn Likoedaanh­ang herhaalde Netanyahu dat de beschuldig­ingen “absurd” zijn en dat de waarheid ooit aan het licht zal komen. Hij beklemtoon­de ook dat zijn regering stabiel is en dat hij niet van plan is ontslag te nemen. Toch kreeg de eerste minister gisteren stevige kritiek van coalitiepa­rtner Naftali Bennett, de leider van de rechtse zionistisc­he Joodse Huis-partij. “Gedurende lange tijd dure geschenken aanvaarden is niet passend voor iemand die als eerste minister een voorbeeldf­unctie heeft”, zo zei Bennett. Al voegde hij er meteen aan toe dat hij de regering (nog) niet laat vallen. Ook voor de premier geldt het vermoeden van onschuld, aldus Bennett, die wil “wachten op de beslissing van de procureur-generaal”. Het kan nog maanden duren eer die beslissing valt.

Er is geen enkele wet die de eerste minister verplicht om ontslag te nemen, zelfs niet als hij inderdaad in staat van beschuldig­ing gesteld zou worden. Toch is de positie van Netanyahu ernstig verzwakt. Volgend jaar zijn er parlements­verkiezing­en in Israel, en de vraag is of Netanyahu daar aan kan deelnemen als er op dat moment een proces tegen hem loopt.

 ?? REUTERS
FOTO ?? Er is geen enkele wet die Netanyahu verplicht om ontslag te nemen, maar zijn positie is ernstig verzwakt.
REUTERS FOTO Er is geen enkele wet die Netanyahu verplicht om ontslag te nemen, maar zijn positie is ernstig verzwakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium