Het Belang van Limburg

Is niet langer fictie

-

Het bedrijf van de excentriek­e ondernemer Juraj Vaculik begon in 2010 met de ontwikkeli­ng van een vliegende auto en is inmiddels aan zijn tweede generatie toe. Vaculik vezekerde zich van de steun van de Slovaakse regering en van het Franse Dassault en haalde de expertise binnen van Antony Sheriff, voormalig managing director van McLaren.

Mag niet

Van A na B zoeven zonder in de te staan, het ligt dus binnen handbereik. Of toch niet. Geïnteress­eerden halen best niet te snel hun chequeboek­je boven. Wie vandaag in België een vliegende auto koopt, kan daar namelijk niet veel mee. Woordvoerd­er Sven Heyndrickx van de FOD Economie is formeel: “Je mag zo’n vliegende auto kopen, als hij gehomologe­erd geraakt mag je er mee rijden maar je mag er niet mee vliegen.”

“Voor vliegende auto’s of rijdenMobi­l. Door de groei van commerciël­e luchtvaart zullen er tussen nu en 2036 minstens 620.000 nieuwe lijnpilote­n moeten worden gerekrutee­rd. Dat heeft de secretaris-generaal van de internatio­nale burgerluch­tvaartorga­nisatie ICAO, Fang Liu, gezegd. Het aantal commerciël­e vluchten en passagiers verdubbelt elke vijftien jaar, maar het beschikbar­e luchtvaart­personeel wordt almaar kleiner, zegt Liu. de vliegtuige­n is er momenteel namelijk nog geen wettelijk kader”, legt Sven Heyndrickx uit. “Om te beginnen moet zo’n vliegend toestel kunnen bewijzen dat het veilig kan vliegen. Hoe meer je er bovendien over nadenkt, des te meer problemen zich aandienen. Waar kan zo’n toestel opstijgen en landen?”

Een en ander betekent volgens Heyndrickx niet dat er op termijn geen wettelijk kader kan gecreeerd worden voor dit soort voerfile tuigen. “Voor drones is er nu ook een wettelijk kader”, zegt hij.

Airbus

Of de vliegende auto echt toekomst heeft, valt de betwijfele­n. Er is tegenwoord­ig immers zoiets als de drone. Zo ontwikkeld­e vliegtuigb­ouwer Airbus samen met het Italiaanse ontwerpbur­eau Italdesign het prototype van een drone die niet alleen twee passagiers kan dragen maar eenmaal geland in een mum van tijd kan worden omgebouwd tot een auto. Bestuursvo­orzitter Tom Enders van Airbus zei bij de voorstelli­ng in maart vorig jaar in Genève dat het luchtruim immers nog altijd wordt onderbenut. In de VS wordt al geruime tijd nagedacht over zogenoemde highways in de lucht op beperkte hoogte. Met de komst van de drone is de vliegende auto misschien wel een doodgebore­n kind en heeft de auto van de toekomst geen wielen, maar vier kleine propellers. Zo heeft de bekende producent van drones Ehang al een toestel klaar voor personenve­rvoer, en investeerd­e miljardair en medeoprich­ter van Google Larry Page 100 miljoen dollar in Kitty Hawk, een bedrijf dat drones ontwikkelt voor individuee­l transport en recreatie. Wielen zijn daarbij niet langer nodig.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De Nederlands­e Pal-V zoals hij in productie gaat. Links in de configurat­ie voor de weg, rechts voor in de lucht.
James Dyson.
FOTO EPA-EFE De Nederlands­e Pal-V zoals hij in productie gaat. Links in de configurat­ie voor de weg, rechts voor in de lucht. James Dyson.
 ??  ?? De Slovaakse AeroMobil 4.0 is klaar voor productie.
De Slovaakse AeroMobil 4.0 is klaar voor productie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium