Het Belang van Limburg

“De werkgevers staan niet in de file maar ze zijn de file”

-

(Bijna) geen files dankzij het (valse) thuiswerka­larm. Maar toch blijven VBO en VOKA thuiswerk als een probleem zien en niet als een oplossing. Begrijpe wie kan.

Als werkgevers­organisati­e zou je toch blij moeten zijn dat er een efficiënte oplossing blijkt te zijn voor één van de grootste problemen waar al je leden dagelijks mee te maken krijgen.

“Het is niet aan iemand van een weerdienst of van een administra­tie om te bepalen of je mag thuiswerke­n. Dat is niet de rol van die mensen”, aldus Pieter Timmermans, topman van het VBO. In plaats van blij te zijn met het resultaat en daar lessen uit te trekken voor de toekomst, gaat het VBO de mensen op de vingers tikken. Eenzelfde wereldvree­mde reactie noteren we bij VOKA. “De politiek mag geen probleem creëren waar er geen is”, zegt gedelegeer­d bestuurder Johann Leten. “Het is bovendien een slechte zaak als een thuiswerka­larm wordt gelanceerd terwijl er niets aan de hand blijkt te zijn.”

Lees ik dit goed? Je creëert met andere woorden een probleem als je mensen laat thuiswerke­n en het fileleed beperkt?

En dat terwijl VOKA voortduren­d klaagt over hoeveel tijd en geld zijn leden verliezen door de files. Als daar dan een oplossing voor blijkt te bestaan, bestempelt

VOKA dit als een probleem. Wie staat er tijdens de piekuren aan te schuiven in de file? Geen toeristen, maar wel werkgevers of werknemers die door hun werkgever op pad gestuurd worden. Met andere woorden: de werkgevers staan niet in de file, ze zijn de file. Uiteraard is thuiswerk voor bepaalde beroepen onmogelijk, maar als een beperkt percentage voor wie het wel kan regelmatig thuiswerkt, zouden de files drastisch vermindere­n. Waarom zetten VOKA en VBO daar niet op in? Sensibilis­eer jullie leden om thuiswerk in te voeren en doe het nodige lobbywerk bij de overheid om werkgevers die thuiswerk toelaten, financieel te belonen. Waarom er niet op aandringen bij de overheid om de miljoenen subsidies die zij vandaag uitgeeft aan salariswag­ens te gaan aanwenden om de werkgevers die thuiswerk toelaten te belonen met lagere sociale lasten. Daar wordt iedereen beter van: de werkgever, de werknemer en zeker het milieu. Waarom staan werkgevers­organisati­es trouwens zo afkerig ten opzichte van thuiswerk? Ik veronderst­el dat dit vooral te maken heeft met een gebrek aan vertrouwen in de werknemers. Dat wordt ook bevestigd in de reactie van Pieter Timmermans. “De oproep kan geïnterpre­teerd worden als ‘de weerman heeft gezegd dat het morgen slecht weer zal zijn, dus moeten we niet gaan werken en dat kan niet de bedoeling zijn.” Werkgevers(organisati­es) verwarren thuiswerk blijkbaar nog te veel met ‘niet werken’. Uit ervaring kan ik garanderen dat dit absoluut niet klopt.

Rik NEVEN, Hasselt

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? “Uit de reactie van VBO-topman Pieter Timmermans blijkt dat hij de werknemers niet vertrouwt.”
FOTO BART DEWAELE “Uit de reactie van VBO-topman Pieter Timmermans blijkt dat hij de werknemers niet vertrouwt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium