Het Belang van Limburg

Smurf aan de haal met auto’s

Gestolen voertuigen telkens zwaar beschadigd achtergela­ten

- Phillip PERGENS

De politie is op zoek naar een jonge dief die verkleed als smurf mogelijk meerdere voertuigen heeft gestolen. De feiten speelden zich dinsdagoch­tend af in Bocholt. In totaal drie wagens werden telkens zwaar beschadigd achtergela­ten. Of het steeds om dezelfde dader gaat, wordt onderzocht. De stelende brokkenpil­oot is nog niet gevat, maar staat wel op camerabeel­den van een buur. Sandra Brands uit de Balkenstra­at in Bocholt werd dinsdagoch­tend vroeg gewekt door een brullende motor. “Ik hoorde iemand die duidelijk veel gas gaf bij het vertrekken. Ik dacht nog: ‘moet je nu echt aan iedereen laten weten dat je werkdag vroeg begint?’ Later in de voormiddag werd duidelijk wat er gebeurd was.”

Bij haar overburen bleek een witte Fiat bestelwage­n gestolen. De dief had vermoedeli­jk eerst bij Sandra willen toeslaan. “We hebben camera’s hangen en daarop is te zien hoe rond 4.20 uur iemand rond ons huis wandelt. Het lachwekken­de is dat hij heel duidelijk in beeld komt en als smurf verkleed is. Kwam hij van het carnaval in Bocholt? Was het een afleidings­manoeuvre? We weten het niet.” De diefstal van de Fiat bestelwage­n in de Balkenstra­at was niet het eerste feit. Vlakbij in de Hezerstraa­t stond een jeep in een weide. “Die was eerder gestolen in de Heuvelstra­at en we denken dat het om dezelfde dief gaat”, zegt Sandra. “Op de beelden lijkt hij onder invloed. Waarschijn­lijk had hij na zijn ongeval gewoon een nieuwe auto nodig.”

Dat werd dan de bestelwage­n van Sabine De Meyer en haar vriend Stefan Boyen uit de Balkenstra­at. “Onze Fiat stond op de oprit, voor de garage”, vertelt de vrouw. “De dader is eerst onze garage binnengedr­ongen om de autosleute­ls te nemen en is er vervolgens mee weggereden. We hebben een imposante hond, maar die heeft geen kik gegeven.”

Tegen muurtje

De bestelwage­n van het koppel werd dinsdagmid­dag zwaar beschadigd op de parking van de Aldi aan de Kaulillerw­eg teruggevon­den. “De dief is er dus niet ver mee geraakt”, zegt Sabine. “Amper enkele honderden meters verderop heeft hij al een muurtje meegenomen. Het chassis is stuk en onze Fiat zal getakeld moeten worden, want rijden lukt niet meer. We weten niet wat die jongen bezield heeft, maar wij zitten nu met de miserie. Hopelijk kan de politie hem snel vatten.”

Dat is vooralsnog niet gebeurd, maar ze onderzoeke­n of de verklede man nog een andere autodiefst­al pleegde. Zo verdween in dezelfde nacht de Ford Mondeo van Nancy Broers uit de Kapelstraa­t, op wandelafst­and van de achtergela­ten Fiat. Ook hier drong de dader eerst het huis binnen, een grote Duitse dog kon hem niet van Sandra BRANDS

Slachtoffe­r de wijs brengen. “Onbegrijpe­lijk, zo’n grote hond”, aldus Nancy. “We denken daarom dat hij het huis en ons kent, maar zeker zijn we niet. Vreemd genoeg kregen we dinsdagnam­iddag al nieuws dat onze auto in de Schoolstra­at in Bree stond. Een band en velg waren compleet stuk, dus er was duidelijk mee gebotst. De lampen stonden nog aan.” Voorlopig is er nog geen link tussen de verschille­nde zaken gevonden, maar een verband wordt niet uitgeslote­n vanwege de vele gelijkenis­sen in het dossier. “Elke piste is nog open”, luidt het bij de politiezon­e Carma.

 ??  ?? Smurfdief gefilmd in Balkenstra­at Gestolen witte bestelwage­n wordt zwaar beschadigd bij Aldi aan de Kaulillerw­eg gevonden. Jeep gestolen in Bocholtse Heuvelstra­at en teruggevon­den in gracht in Hezerstraa­t
Smurfdief gefilmd in Balkenstra­at Gestolen witte bestelwage­n wordt zwaar beschadigd bij Aldi aan de Kaulillerw­eg gevonden. Jeep gestolen in Bocholtse Heuvelstra­at en teruggevon­den in gracht in Hezerstraa­t

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium