Het Belang van Limburg

Bekende horecabaas krijgt celstraf

Ex-uitbater Orangerie overtreedt handelsver­bod

- Geert HOUBEN

De bekende Hasseltse horecabaas Rudi Vanderstra­eten (57) is veroordeel­d tot 18 maanden cel en 12.000 euro boete. Hij ging opnieuw in de fout nadat hij in 2013 al eens 16 maanden cel kreeg voor diverse faillissem­entsmisdri­jven. Deze keer overtrad de vijftiger een opgelegd handelsver­bod van tien jaar. Ondanks dat verbod bleef Vanderstra­eten aan het roer van de Orangerie in de Walputstee­g staan. Zijn advocaten Hans Valkenborg en Philip Daeninck zijn toch tevreden omdat de rechtbank rekening hield met verzachten­de omstandigh­eden.

De feiten speelden zich af tussen februari 2013 en juni 2016. Vanderstra­eten stelde eerst zijn chefkok aan als bestuurder, maar dat was volgens de rechter een stroman. Uit onderzoek van de sociale inspectie bleek dat de werknemers de beklaagde als hun baas aanduidden. Hij stond in voor het aanwerven of ontslaan van personeel, deed de loonaangif­ten, stond de controledi­ensten te woord… De chef-kok kon dan weer niet vertellen wie de boekhouder was, hoeveel personeels­leden de zaak telde en dergelijke meer.

Schuldig gepleit

Toen Vanderstra­eten in mei 2015 zijn dochter als bestuurder aanstelde, verdween hij opnieuw niet helemaal uit beeld. “Wij hebben schuldig gepleit”, verduideli­jken zijn advocaten. “In 2013 kreeg mijn cliënt het handelsver­bod opgelegd en moest hij van het ene op het andere moment een andere bestuurder aanstellen. Niet eenvoudig, want hij wou de zaak draaiende houden en het personeel niet in de steek laten. Er zijn helaas wat zaken verkeerd gelopen toen. Vervolgens nam zijn dochter over, die vandaag nog altijd zaakvoerde­r is. Maar hij heeft haar in het begin bijgestaan als adviseur omdat ze onervaren was. De rechtbank heeft rekening gehouden met deze verzachten­de omstandigh­eden, want het parket had aanvankeli­jk 24 maanden cel en 30.000 euro boete gevorderd.”

Dood echtgenote

Vanderstra­eten is een bekend figuur in de horecawere­ld. Hij baatte ooit nog de Hasseltse discotheek Dockside uit en was de laatste eigenaar van de oude Versuzgebo­uwen aan de Kanaalkom. Zelfs tot in Zuid-Afrika is zijn reputatie bekend. Hij kreeg 8 maanden cel omdat hij een plaatselij­ke bank had opgelicht. Vanderstra­eten had de financiële instelling in het zak gezet om er een megadis- cotheek, Dockside Capetown, in leven te kunnen houden. Vorig jaar verbleef hij enkele dagen in de gevangenis nadat zijn vrouw dood werd aangetroff­en in hun villa in Hasselt. De vrouw, die onder invloed van alcohol en medicatie was, lag in een ongewone houding: over de badrand met enkel haar hoofd en rechterarm in het water. Door het uitblijven van aantoonbar­e bewijzen mocht Vanderstre­aten snel de cel verlaten. Het onderzoek is nog lopende. Momenteel zou Vanderstre­aten de horecawere­ld vaarwel gezegd hebben.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Ondanks een handelsver­bod, bleef Vanderstra­eten toch aan het roer staan van de Orangerie in de Walputstee­g.
FOTO SERGE MINTEN Ondanks een handelsver­bod, bleef Vanderstra­eten toch aan het roer staan van de Orangerie in de Walputstee­g.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Rudi Vanderstra­eten.
FOTO SERGE MINTEN Rudi Vanderstra­eten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium