Het Belang van Limburg

“Ik heb er met volle teugen van genoten”

RUBEN BEMELMANS geniet van afgetekend­e nederlaag

-

Een stunt zat er nooit in. Tegen levende legende Roger Federer ging Maasmechel­aar Ruben Bemelmans kansloos onderuit: 6-1 en 6-2 na 47 minuten. Maar een stunt hoefde ook niet. De unieke ervaring om tegen de grote Federer te spelen, in een uitverkoch­te Ahoy in Rotterdam, volstond: “Ik wou absoluut ooit eens tegen hem uitkomen en ik heb nu mogen voelen hoe groot zijn klasse is. Ik verlaat het tornooi met opgeheven hoofd.”

Zo gaat dat natuurlijk. Dan droom je heel je leven van een match tegen Roger Federer, je idool, de beste aller tijden. Dan mag je er eindelijk eens tegen spelen, en dan is het voorbij voor je het goed en wel beseft. 6-1 en 6-2 na amper 47 minuten. “Maar ik heb er met volle teugen van genoten”, glunderde Bemelmans. Geen 200 kilometer is het, geen twee uur rijden van Maasmechel­en tot Rotterdam. Veel dichter bij huis had de droomparti­j niet kunnen plaatsvind­en. Maar een thuismatch was het nooit. Ahoy was helemaal uitverkoch­t, maar niet aan Belgen. De zaal zat vol met fans van Federer, en het rood in de tribunes was meestal het rood van de Zwitserse vlag. Beleefd applaus toen Bemel de arena betrad, uitzinnig gejoel toen FedEx zijn intrede maakte.

“Er was wat familie aanwezig, en wat vrienden van TC Excelsior. Maar in zo’n volle zaal, en in het donker, zag ik ze niet zitten. Maar ik heb wel een paar keer mijn naam gehoord.”

Overklast

Bemelmans (ATP 116) won de toss, en lange tijd was dat het enige dat hij won. In de eerste vier spelletjes haalde hij slechts drie punten binnen. Federer (ATP 2 en eerste reekshoofd) legde een verschroei­end tempo op: 1-0 na 99 seconden, 3-0 na zes minuten en 6-1 na amper achttien minuten. De tweede set kon de Maasmechel­aar iets langer rekken, maar dat was het dan ook.

“Een klasse te sterk. Of beter: een paar klassen te sterk”, was de eerlijke conclusie. “Ik voelde me echt goed. Had een goede opwarming achter de rug en was eigenlijk niet nerveus. Maar als Federer in vorm is, doet hij wat hij wil. Hij heeft geen zwaktes en dus was ik van plan om mijn eigen agressieve spel op te dringen. Maar zowel op mijn als op zijn service speelde hij heel snel. Hij drong mij meteen naar achteren. Het is niet dat zijn kwaliteit me verraste, maar ik kwam er gewoon niet onderuit. Later ben ik iets meer op zijn forehand gaan spelen, maar hij heeft op alles een antwoord hé. Het moeilijkst­e is dat je nooit weet wat je moet verwachten, want hij kan alles en doet telkens iets anders. Ook zijn service kan je niet lezen.”

Beste opponent ooit

Bemelmans had al tegen andere grootheden gespeeld, maar dit was toch nog van een ander niveau.

“Tegen Nadal, Djokovic en Murray had ik telkens de indruk dat ik kansen had. Oké, op het einde schakelden zij nog een versnellin­gske hoger, maar toch. Hier had ik van bij het begin door dat het zeer moeilijk ging worden. Dit was de beste tegenstand­er die ik ooit ontmoet heb.”

Een afgetekend­e nederlaag dus, maar eentje waarvan Bemelmans kon genieten. “Dat was het zeker en vast, in deze volle zaal. Ik heb me 110 procent gegeven en verlaat het tornooi met opgeheven hoofd. Het is een uniek moment in mijn carrière. Toen ik de loting onder ogen kreeg en zag dat ik tegen Federer moest, was ik extra gemotiveer­d. Het was de moeilijkst­e loting, maar ik was er heel tevreden mee. Ik had nog nooit tegen hem gespeeld en wou dat absoluut één keer in mijn carrière gedaan hebben.”

Tot slot: wat had Federer nog mee te geven, daar aan dat net na het matchpunt? “Niet veel. Je bent aan een goed seizoen bezig en veel succes met het volgende. De gentleman die hij is, niet?”

Het moeilijkst­e is dat je nooit weet wat je moet verwachten, want hij kan alles en doet telkens iets anders

Ruben BEMELMANS

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium