Het Belang van Limburg

“90 procent van het peloton vindt zijn aanwezighe­id niet kunnen”

CHRIS FROOME voelt “ongelofeli­jk veel steun” bij comeback, maar volgens Truienaar TIM WELLENS denkt het peloton er heel anders over

- Van onze verslaggev­er Jan-Pieter DE VLIEGER in Granada

Chris Froome heeft gesproken en tegelijk niks gezegd. De kern van zijn verhaal: “Ik weet dat ik niks fout heb gedaan.” In de Ruta del Sol voelde hij zelf “ongelofeli­jk veel steun” van het peloton, maar Truienaar Tim Wellens wil dat alvast graag weerleggen: “Ik hoorde rondom mij vooral het omgekeerde. Buiten de camera’s zijn de renners niet heel positief.”

Soms is wielerjour­nalistiek alleen maar een rollenspel. Aan de teambus van Team Sky stelden de journalist­en gisteren vragen, Chris Froome antwoordde beleefd. Maar alles wat gezegd werd, was inhoudsloo­s, praat voor de vaak. Froomes confrontat­ie met de camera’s en microfoon duurde zeven minuten en eenenveert­ig seconden. Daarin gebruikte hij negentien keer de ongrijpbar­e term “het proces”. Hij had misschien geen papiertje vast, maar veel meer dan een persverkla­ring voorlezen was het eigenlijk niet. “Ik weet dat ik niks fout heb gedaan”, luidde het. “Dat is mijn vertrekpun­t. En we zitten nu in een proces waarin ik dat wil aantonen.” Volgens Sky-manager Brailsford is het “geen moeilijke beslissing geweest” om Froome te laten starten in de Ruta del Sol. De renner zelf dacht er net zo over: “Ik mag koersen. Dus waarom niet? Andere renners hebben dat ook tot aan het einde van hun proces kunnen doen. Eens iedereen de feiten kent, zullen mensen mijn standpunt volgen.”

Over die feiten kon Froome echter niks zeggen. Niet over hoe hij zijn verdedigin­g zal gaan opbouwen en niet over de timing ervan. “Maar niemand wil dat dit sneller opgelost raakt dan ik”, klonk het. Froome gaat er wel vanuit dat hij de Giro en de Tour gewoon kan rijden: “Ik stel mezelf ambitieuze doelen. In de Giro en de Tour wil ik het zo goed mogelijk doen.” Er staken een paar vreemde gedachtekr­onkels tussen alle verklaring­en. Froome gaf aan dat hij anders dan Alberto Contador niet op een verboden product is betrapt. Dat is op zijn minst een semantisch­e discussie, want ook ‘specified substances’ als salbutamol vallen binnen de WADA-code gewoon onder de verboden producten.

“Sympathiek­e gast”

Heel lastig was het om in te schatten hoe het peloton aankeek tegen de terugkeer van de omstreden Tourwinnaa­r. Froome zelf liet voor de etappe weten dat hij de voorbije maanden “ongelofeli­jk veel steun” had gekregen uit het peloton. En na de rit in Granada was hij al helemaal euforisch: “Het heeft me echt geraakt om te zien hoeveel mensen vandaag naar me toe kwamen. Wat ze zeiden, raakte me echt.”

Eén van die renners die langs ging bij Froome was Oliver Naesen. “Ik heb hem gezegd dat hij een tweet moet sturen”, aldus Naesen. “Gericht aan alle journalist­en: Stoppen met andere renners vragen over mij te stellen. (lacht) Het is zo’n moeilijke discussie. Je kan nu heel kritisch zijn, maar het product waarop hij is betrapt, is niet het zware spul, hé. Misschien komt hij straks met een sluitende verklaring. Hoe kritisch moet je dan nog zijn? Froome is ook een sympathiek­e gast, dat maakt het ook moeilijk om heel streng te zijn. Je kan gewoon met hem praten over die zaak. Tegen jullie zegt hij alleen politiek correcte praat, tegen ons gedraagt hij zich als een vriendelij­ke, normale mens.” De meeste renners leken gisteren vooral niks te willen zeggen. Ook bij Lotto-Soudal was renners vooraf geadviseer­d zich buiten de discussie te houden. Maar Tim Wellens was toch scherp: “Steun voor Froome vandaag? Ik heb bij de renners rond mij vooral het omgekeerde gehoord. Ik hoorde heel weinig positieve zaken over zijn aanwezighe­id. Iedereen is bang om zijn mening te geven, maar hou een anonieme peiling binnen het peloton en negentig procent vindt het geen goede zaak dat hij hier is. Buiten de camera’s zijn de renners niet heel positief.”

Buiten de camera’s zijn de renners niet heel positief

Tim WELLENS

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium