Het Belang van Limburg

Winkel die meer verkoopt, moet meer huur betalen

Voorstel Hasseltse centrumman­ager moet komaf maken met torenhoge leegstand in centrum

- Dirk JACOBS

Christiaan Kastrop, de nieuwe Hasseltse centrumman­ager, heeft een van zijn plannen uit de doeken gedaan om de grote leegstand in het centrum – maar liefst 111 panden wachten op een uitbater – tegen te gaan. “Ik wil afspraken zodat jonge ondernemer­s aan een flink verminderd­e huurprijs kunnen starten”, zegt Kastrop. “Boven die basishuur betalen ze dan een gedeelte van hun omzet.”

“Ik wil dat jonge ondernemer­s de kans krijgen om aan een aanvaardba­re huurprijs te starten”, legt de centrumman­ager uit. “Beter dan een zaak leeg te laten staan, kunnen ze met de eigenaars overeenkom­en om een flink verminderd­e huurprijs te betalen. Daarboveno­p betalen ze dan een gedeelte van de omzet die ze draaien. We hebben dat principe zelf toegepast bij Bamstat, toen we pop-upwinkels in de stationsbu­urt hebben uitgebaat. Maar ik denk niet dat er vandaag nog iemand op deze manier aan de slag is in Hasselt.”

Het is een eerste actiepunt waarmee Kastrop komaf wil maken met de leegstand in Hasselt. En dat dat nodig is, bewijzen zijn cijfers. Er staan maar liefst 111 panden leeg in het centrum aldus de centrumman­ager, een getal dat veel hoger ligt dan wat de stad altijd verkondigt. “Wij maken een onderschei­d tussen structurel­e en tijdelijke leegstand”, verantwoor­dt schepen Tom Vandeput (CD&V). “Structurel­e leegstand kennen we in de galerijen en aan het einde van de Demerstraa­t, tijdelijke leegstand is er als één winkel sluit en de opvolger zich nog klaarmaakt om zijn zaak te openen.”

Mobiliteit

Of het plan van Kastrop voldoende zal zijn om de leegstand in het centrum te verhelpen, wordt alvast door de oppositie betwijfeld. “We zouden trots moeten zijn op ons handelscen­trum, maar die fierheid is weg”, vindt Laurence Libert (Open Vld). “Het grootste probleem is de slechte toegankeli­jkheid van en de mobiliteit in Hasselt. Er is niet genoeg parkeerpla­ats, de wegen slibben dicht en de park-and-ride is afgeschaft. Er moet ook meer leven in de stad komen”, vindt Libert. “Overdag, maar ook ’s avonds en op zondag. Meer bewoning in de binnenstad kan al een eind helpen.”

“De stad loopt leeg en het schepencol­lege staat erbij en kijkt ernaar”, vindt ook Steven Vandeput (N-VA). “Wij weten natuurlijk ook dat online shoppen een geduchte concurrent is voor de traditione­le winkels, maar dat mag geen excuus zijn om de zaken op zijn beloop te laten. De bereikbaar­heid van de stad is voor ons prioriteit nummer 1. Daarnaast ontbreekt elke visie op de inrichting in de stad.” Vandeput is niet meteen wildenthou­siast over het plan van Kastrop. “Ik zie heel veel studiewerk en weinig concrete acties.”

 ?? FOTO LD ?? Er staan volgens de Hasseltse centrumman­ager maar liefst 111 panden leeg, meer dan het stadsbestu­ur ooit toe heeft gegeven.
FOTO LD Er staan volgens de Hasseltse centrumman­ager maar liefst 111 panden leeg, meer dan het stadsbestu­ur ooit toe heeft gegeven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium