Het Belang van Limburg

Verdwaalde truckers en sorteerzee­fzand onderwerp van discussie op infoavond

-

In Terlaak daagden dinsdagavo­nd 120 geïnteress­eerde Looienaren op om met de gemeente te discussiër­en over twee items. Enerzijds de verdwaalde truckers in hun buurt, anderzijds de aanvraag van het bedrijf Yves Maes om zeefzand te mogen behandelen. “Maar het is de provincie die over die vergunning beslist”, zegt schepen Stefan Govaerts. “Wij geven enkel advies.”

“We hebben vooral naar de grieven van de buurt geluisterd”, zegt Govaerts, die schepen is van Leefmilieu en Ruimtelijk­e Ordening. “We willen zo veel mogelijk rekening houden met hun opmerkinge­n.” De meeste klachten gingen over verdwaalde truckers. “Ze volgen hun gps, maar de verkeerssi­tuatie is intussen wel veranderd. De nieuwe Hyundailaa­n vinden sommige vrachtwage­nbestuurde­rs niet omdat ze hun gps niet geüpdatet hebben. Vorige week heeft een trucker zich nog vastgerede­n, en daarom hebben we aan de Kanaalweg en op het volgende kruispunt extra verkeersbo­rden geplaatst. Dankzij die extra signalisat­ie waarop duidelijk staat dat het om doodlopend­e straten gaat, is alles hopelijk in orde.” Onlangs negeerde een trucker de signalisat­ie nochtans, om daarna nog eens over een afsluiting te rijden. “We kunnen ze natuurlijk niet letterlijk tegenhoude­n.”

Twintig jaar

Ook de vergunning­saanvraag van het bedrijf van Yves Maes kwam veelvuldig ter sprake. “De Aitch Group was in totaal 20 jaar actief aan de Snelwegstr­aat. Ze waren gespeciali­seerd in het behandelen van afvalstrom­en zoals bijvoorbee­ld verontrein­igde bodems. Yves Maes nam de zaak onlangs over, en hij begon ook met het behandelen van zogenaamd sorteerzee­fzand. De bestaande milieuverg­unning is bijna verlopen, en daarom heeft Maes een nieuwe aanvraag ingediend. Die activiteit­en gebeuren daar dus al 20 jaar, ik ben verbaasd dat de omwonenden zo ongerust zijn. Het gaat om een kleine uitbreidin­g, de rest van het verhaal blijft hetzelfde. Tot 23 februari loopt het openbaar onderzoek in ieder geval”, zegt Govaerts. “Uiteindeli­jk is het trouwens de provincie die beslist. Wij mogen alleen maar advies geven”, besluit de schepen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium