Het Belang van Limburg

Is de liefde tussen coalitiepa­rtners sp.a en CD&V voorbij?

-

Burgemeest­er Maurice Webers (sp.a) haalde tijdens zijn nieuwjaars­receptie ongemeen hard uit

naar CD&V. Vreemd, want de twee partijen zitten samen in de

coalitie. CD&V is, volgens Webers, verantwoor­delijk voor 24 jaar stilstand in Beringen. “Ik

speel open kaart”, aldus de burgemeest­er. “Andere partijen voeren achterhoed­egevechten.” Een beschuldig­ende vinger naar CD&V. Is de liefde tussen de

twee helemaal voorbij?

Het klikte nochtans tussen sp.a en CD&V. Tijdens de voorbije legislatuu­r werd er keihard samengewer­kt zodat de bestuurspl­oeg mooie resultaten kan voorleggen, met de ontwikkeli­ng van be-Mine als kers op de taart. Beide partijen hadden tien verkozenen, maar omdat sp.a meer stemmen haalde kregen zij de sjerp. Het absolute stemmenkan­on Maurice Webers werd burgemeest­er. N-VA werd naar de oppositie verwezen. Voor de verkiezing­en dacht iedereen nochtans dat CD&V de grootste partij zou blijven, en dat lijsttrekk­er Anne Wouters-Cuypers haar partijgeno­ot Marcel Mondelaers zou opvolgen. Maar daar stak de sp.a dus een stokje voor. Nochtans had Wouters-Cuypers wel burgemeest­er kunnen worden. Daarvoor hoefde ze maar in te gaan op het voorstel van N-VA om met die partij coalitie te vormen. Waarom ze dat niet deed? Insiders beweren dat er onder druk van Ingrid Lieten (sp.a) en Jo Vandeurzen (CD&V) een voorakkoor­d gesloten was, en dat daar niet aan getornd kon worden. En wat stellen we nu vast? N-VA, dat jarenlang hard oppositie voerde, was het voorbije jaar plots poeslief. Het is duidelijk: CD&V is de nieuwe grote liefde van N-VA. En eveneens duidelijk: om aan de macht te komen wil de N-VA een aantal mandaten op een presenteer­blaadje aanbieden, de burgemeest­erssjerp voor Thomas Vints incluis. Ondertusse­n komt Bert Schoofs aan de rechterzij­de met een eigen project op de proppen. Mochten CD&V en N-VA geen meerderhei­d halen, dan zal Schoofs graag depanneren. “Mensen die het via een traditione­le partij niet haalden, zien nu de opportunit­eit om op die manier toch een postje te bemachtige­n”, sneert Webers.

Zal het dit keer dan toch de kiezer zijn die beslist? Of zal er in de achterkame­rs van de politiek alweer een akkoordje bedisseld worden in Beringen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium