Het Belang van Limburg

Chokri organiseer­t kleinschal­ig dancefesti­val in Diest

2.000 house- en technolief­hebbers verwacht op citadelsit­e

- Hedwig NEESEN

De organisato­ren van Pukkelpop pakken in april in de hangars van de Diestse citadel uit met een gloednieuw concept. Het festival ‘Garnizoen’ wordt een house- en technofees­tje dat teruggaat naar de roots van deze muziekstij­l. Er worden tweeduizen­d bezoekers verwacht. De onderhande­lingen over de toekomst van de citadel komen in een stroomvers­nelling, maar ondertusse­n wordt ook het enorme potentieel van de site duidelijk. De organisati­e achter Pukkelpop kondigde eerder al aan dat ze op deze unieke locatie willen uitpakken met een gloednieuw concept. De details zijn nu bekend. Met de naam ‘Garnizoen’ verwijzen de organisato­ren naar de militaire geschieden­is van de citadel. Het festival bouwt verder op het gedachtego­ed van de legendaris­che Warehouse-nachtclub in Chicago, de bakermat van de housemuzie­k.

Het evenement vindt plaats in twee aparte hangars. In de eerste zaal staat technomuzi­ek centraal met Sam Paganini, Dense & Pika, Haeken (AKA De Sluwe Vos), Linear Straight, Joyhauser b2b Goldfox en Beanz. In de tweede zaal ligt de focus op house. De Engelse topper Dan Shake siert daar de line-up, aangevuld met beken- Chokri MAHASSINE

Organisato­r de Belgische dj's Kiani & His Legion b2b Bjeor en Kong. Verder ook een paar lokale groepen zoals Stykz b2b S.Cense, Oblikato en Pandes.

“Niet bombastisc­h”

Burgemeest­er Jan Laurys (DDS) is alvast fan. “Toen de para’s de citadel in 2011 verlieten, leek Diest een stuk van haar identiteit kwijt”, zegt hij. “Maar crisissen geven ook kansen en de citadel is uitgegroei­d tot een bron voor nieuwe initiatiev­en. Tentoonste­llingen van hedendaags­e kunst, pop-upbars, het Baie Lekker foodtruckf­estival, de Gladiator Run en Klankenstr­oom zijn voorbeelde­n van initiatiev­en die op de site mogelijk zijn.” Organisato­r Chokri Mahassine wil met ‘Garnizoen’ weg van de grote en bombastisc­he projecten. “We kiezen bewust voor een betaalbaar en laagdrempe­lig festival”, zegt hij. “Onze ambities zijn groot in de zin van programmat­ie, samenwerki­ngen en naamsbeken­dheid. Qua publiek en capaciteit liggen de ambities lokaal en willen we vooral ook kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit.”

We hebben grote ambities voor het programma, maar we gaan wel voor een lokaal publiek

X‘Garnizoen’ vindt plaats op zaterdag 21 april. Het festival start al om 15.30 uur en eindigt stipt om 01.00 uur. De organisato­ren verwachten tussen de 1.500 en 2.000 bezoekers. De ticketverk­oop begint op 19 februari vanaf 11 uur via www.garnizoen.be. Een ticket in voorverkoo­p kost 20 euro.

 ?? Foto HNS ?? Volgens burgemeest­er Jan Laurys ontdekken steeds meer organisato­ren de mogelijkhe­den van de citadel.
Foto HNS Volgens burgemeest­er Jan Laurys ontdekken steeds meer organisato­ren de mogelijkhe­den van de citadel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium