Het Belang van Limburg

Van chauffeur tot zaakvoerde­r met 37 medewerker­s

Alexandra Limage genomineer­d voor WOMED Award

- Zahra BOUFKER

Tien jaar nadat Alexandra Limage (42) uit Hasselt op een blauwe maandag als bestelwage­nchauffeur begon bij een kleine transportf­irma, staat ze nu aan het hoofd van Sprint Transport, een bedrijf met 37 medewerker­s, 26 voertuigen en een jaarlijkse omzet van 1.750.000 euro. Haar opmerkelij­ke parcours gaat niet onopgemerk­t voorbij. Limage is een van de drie finalisten van de WOMED Award, een bekroning voor vrouwelijk­e ondernemer­s. Toen Alexandra Limage met enkel een diploma secundair onderwijs op zak in 1999 op zoek was naar een job, zag ze een vacature in de krant. Een klein transportb­edrijf uit Hasselt was op zoek naar een bestelwage­nchauffeur en een administra­tieve duizendpoo­t. “Ik heb daar alles geleerd, van a tot z. Maar ik heb ook gezien hoe het niet moet”, zegt Limage. “Ik heb heel veel gereden met de bestelwage­n. Ook internatio­naal. Het bedrijf groeide en ik heb er de kans gekregen om op de dienst planning te werken. Zo plande ik de ritten van alle chauffeurs. Maar iets later, begin maart 2008, is het bedrijf in faling gegaan.”

Geld op

Limage zat zonder job, maar dat duurde niet lang. “Dezelfde avond schoof mijn schoonvade­r bij ons aan tafel. ‘Je hebt altijd gezegd dat je het beter kon, waarom neem je het bedrijf niet over?’ zei hij. Lang moest ik er niet over nadenken. Ik heb een aantal klanten opgebeld om te vragen of ze met mij zouden willen verdergaan. Ze klonken allemaal positief. Ik heb al onze spaarcente­n en ook geld van mijn familie in het bedrijf gestoken. Toen ik eigenaar was geworden van het handelsfon­ds, had ik nul euro werkingsge­ld. Daar stond ik dan. Mijn geld was op en ik wist niet wat mij nog te wachten stond.”

De eerste stappen van Alexandra als bedrijfsle­ider liepen niet van een leien dakje. Meteen na de overname werden de huurprijze­n van het handelspan­d in Hasselt verdubbeld. “Ik kon dat niet betalen. Daarom reed ik heel Limburg af op zoek naar een goedkoper pand. Mijn oog viel op een loods met drie hallen op industriet­errein Centrum-Zuid in Houthalen. Het eerste jaar was hels. Het viel samen met de economisch­e crisis. Ik weet nog dat ik mezelf vaak belde om te kijken of mijn telefoon nog werkte en niet afgesloten was. In de loods zelf was het ijzig koud. Samen met mijn collega ben ik op een dag naar de kringloopw­inkel gereden en hebben we daar alle verwarming­stoestelle­n opgekocht.”

Baby

“Het eerste jaar hebben we afgesloten met een verlies van 66.000 euro. Ik heb me toen vaak afgevraagd waar ik aan begonnen was. Op alles ging ik besparen. In samenspraa­k met mijn medewerker­s werden de uren van iedereen verminderd. En ik heb folders gemaakt die ik op het industriet­errein in Houthalen heb uitgedeeld. Plots kwam er precies meer en meer werk binnen.”

In maart 2009 werd haar jongste kind geboren. “Ik heb een paar dagen rust genomen, maar na de eerste week nam ik de baby gewoon mee. Hilarische tijden waren het. Maar het resultaat mocht er zijn. Sinds 2009 heeft Sprint Transport een positief resultaat. Nu, tien jaar later, zijn er 37 medewerker­s, 26 voertuigen, zeven verschille­nde culturen, een omzet van 1.750.000 euro en we zijn eigenaar van ons eigen handelspan­d. Ik zou graag vrouwelijk­e kandidaat-ondernemer­s willen inspireren met mijn verhaal. Laat je niet intimidere­n, maar ga voor je dromen.”

 ?? Foto ZAHRA BOUFKER ?? Alexandra Limage nam na het faillissem­ent het bedrijf waar ze werkte als bestelwage­nchauffeur over en maakte er een succes van.
Foto ZAHRA BOUFKER Alexandra Limage nam na het faillissem­ent het bedrijf waar ze werkte als bestelwage­nchauffeur over en maakte er een succes van.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium